Åpen for alle - alltid

Frykter «Cutty Sark» ble påtent

Frykter «Cutty Sark» ble påtent
Frykter «Cutty Sark» ble påtent
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig skipshistorie gikk tapt i en brann om bord i seilskuta «Cutty Sark» ved kai i London natt til mandag. Brannen etterforskes som mistenkelig, og var muligens påsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen i 138 år gamle Cutty Sark er nå slukket, men man tror viktig skipshistorie kan være tapt. Fotos: ScanpixBrannen i 138 år gamle Cutty Sark er nå slukket, men man tror viktig skipshistorie kan være tapt. Fotos: Scanpix

Den 138 år gamle seilskuta er en viktig del av britisk skipshistorie og et landemerke i London. Fartøyet ble sjøsatt i 1869 og var det eneste bevarte av de såkalte klipperskipene som fraktet te fra Asia til Storbritannia.
Brannvesenet i London fikk melding om brannen like før klokka fem mandag morgen. Åtte brannbiler og 40 brannmenn rykket ut og jobbet intenst for å få kontroll over flammene. Ved 11-tiden lokal tid opplyste brannvesenet at brannen var slukket.

Mistenkelig

Politiet opplyser at de etterforsker brannen som mistenkelig og gransker opptak fra overvåkingskameraer i nærheten. Ifølge BBC viser opptakene personer som var i eller ved skipet like før brannen brøt ut.
– Det er ikke til å tro. Vi er i ferd med å miste en del av vår historie, sier daglig leder for Cutty Sark-fondet Richard Doughty. Han frykter at uerstattelige verdier er tapt for alltid.
«Cutty Sark» var i ferd med å bli renovert og restaurert for 25 millioner pund, i underkant av 300 millioner kroner, og var for tiden stengt for publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye reddet

– På grunn av restaureringsarbeidet var 50 prosent av treplankene skuta er bygget av, inkludert master og annen «innmat» fjernet, opplyser Chris Livett, styreleder i Cutty Sark-stiftelsen. Han sier til BBC at dekket på skuta er helt ødelagt, men at situasjonen ikke er så ille som han først antok fordi materiale var fjernet på grunn av restaureringsarbeidet.
– Fra der jeg står ser det ut til at resten av plankene ikke er helt tapt. Mye har brannskader, og noe er tapt for alltid, men det ser ikke så ille ut som vi først trodde.
Skipet ligger fast til kai i Greenwich sørøst i London. Store deler av området rundt ble evakuert fordi politi og brannvesen først trodde det var gassbeholdere om bord, og at disse ville eksplodere. Etter en stund viste det seg imidlertid at det likevel ikke var gasstanker inne i skipet. (©NTB)