Israel truer med hardere maktbruk mot Hamas

Israel truer med hardere maktbruk mot Hamas
Israel truer med hardere maktbruk mot Hamas

Israel truer med hardere militær makt for å stanse islamistbevegelsen Hamas’ rakettangrep fra Gazastripen. Tre Hamas-aktivister er drept i et nytt israelsk flyangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Mohammed Salem, SCANPIX/REUTERS
Palestinere ser seg om inne i et utbrent hus, etter kamper mellom de rivaliserende bevegelsene Fatah og Hamas på Gazastripen de siste dagene. En ny våpenhvile som Egypt har meklet fram mellom de to gruppene, så ut til å holde søndag. Samtidig truet Israel med bruk av hardere militær makt for å stanse de stadige rakettangrepene mot israelske mål fra baser på Gazastripen.

En maskert palestiner vinker idet han forlater et hus i Gaza by etter at en ny avtale om våpenhvile mellom de rivaliserende gruppene Hamas og Fatah er meklet fram. (Foto: Suhaib Salem, SCANPIX/REUTERS)En maskert palestiner vinker idet han forlater et hus i Gaza by etter at en ny avtale om våpenhvile mellom de rivaliserende gruppene Hamas og Fatah er meklet fram. (Foto: Suhaib Salem, SCANPIX/REUTERS)

Gaza by (NTB-Reuters-AP): De tre mistet livet da en bil i Gaza by søndag eksploderte i en ildkule, etter at den var blitt beskutt av israelske kampfly. Dermed har til sammen 27 palestinere mistet livet i løpet av seks dager med slike flyangrep.

Israels regjering sender nå også bakkestyrker inn på Gazastripen. Stridsvogner og fotsoldater rykket søndag inn i det palestinske området, på jakt etter folk fra Hamas og fra den ytterliggående gruppen Islamsk jihad.

Raketter

– Hvis de veloverveide politiske og militære aksjoner vi gjennomfører ikke skaper ro, blir vi nødt til å trappe opp aksjonene, sa Israels statsminister Ehud Olmert. Ifølge militære kilder ble ti raketter skutt ut fra Gazastripen søndag, og fire av dem landet i Israel.

Det ble ikke meldt om drepte eller skadde i disse angrepene. Ifølge ikke navngitte politiske kilder i Jerusalem ble det lenge betraktet som lite trolig at israelerne ville sette i verk en større militær operasjon på bakken i Gaza, skrev nyhetsbyrået Reuters.

Den israelske regjeringen besluttet søndag likevel å tappe opp militæroperasjonene for å stanse rakettangrepene. Israelske stridsvogner, pansrede kjøretøy og infanteri hadde da allerede krysset grensa mot Gazastripen og befant seg søndag lengst nord i det palestinske området.

Frykt

Mange palestinere frykter at Israel planlegger en ny bakkeoperasjon. Den ytterliggående palestinske gruppen Islamsk hellig krig truer med nye selvmordsaksjoner hvis den israelske hæren igjen invaderer Gazastripen.

Våpenhvilen mellom den palestinske presidenten Mahmoud Abbas’ organisasjon Fatah og statsminister Ismail Haniyehs Hamas i Gaza så ut til å holde søndag. I løpet av en drøy uke er minst 49 palestinere drept i kamper mellom de to rivaliserende gruppene.

Hamas har anklaget Israel for å angripe dens folk i et forsøk på å hjelpe Fatah i den palestinske maktkampen. De to gruppene dannet koalisjonsregjering i mars i år, og lørdag inngikk deres ledere en ny avtale om våpenhvile, etter mekling i Egypts konsulat i Gaza by.

Våpenhviler

Fire tidligere våpenhviler er blitt brutt nesten like raskt som de ble inngått. Men Hamas-talsmann Fawzi Barhoum sier ifølge nyhetsbyrået AP at han tror den nye vil holde, fordi de stadige israelske flyangrepene vil styrke samholdet mellom palestinerne.

Israel har på sin side sendt et ukjent antall stridsvogner, pansrede personellkjøretøyer og soldater til områder langs grensen mot Gaza. Dette har skapt frykt blant palestinerne for en ny innmarsj i områder israelerne trakk seg ut av i 2005.

Israels forsvarsminister Amir Peretz sier regjeringen i Jerusalem følger utviklingen i Gaza fra time til time. Spørsmålet om en militær bakkeoffensiv er politisk betent, siden statsminister Olmert har måttet tåle krass kritikk for håndteringen av fjorårets krig i Libanon. (©NTB)

Personvernpolicy