Reisebrev fra Tbilisi, Georgia:

Med Grieg i kofferten

Med Grieg i kofferten
Med Grieg i kofferten

Grieg-turneen til Kaukasus, med fiolinist Michael Sussmann og Signe Bakke ved klaveret, har hittil vært et bombardement av sanseinntrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reisebrevet er skrevet av Kristin Svarstad.


Hun jobber til daglig i stiftelsen MusicaNord med program- og webdesign/-tekst. Hun er med på turneen til de tidligere sovjetiske republikkene.

Les første del av reisebrevet her.

Les første del av reisebrevet her.

2. del:

På turen nedover blir fordommene våre gjort grundig til skamme. Alt går prikkfritt, bagasjen havner verken i Helsinki eller Katmandu, servicen er upåklagelig – Norwegian og SAS Braathens har noe å lære her. Når man reiser med musikere, blir selvfølgelig transitt-tiden i Wien utnyttet til en liten stikktur inn til sentrum, der gatemusikantene er på samme nivå som anerkjente konsertmusikere hjemme i Norge.

«Irriterende dyktig», så det nesten ut som Signe Bakkes tenkte, da hun betraktet en vever, asiatisk pianistinne som serverte Beethoven med stor viruositet på et ribbet piano trillet ut på en palle for anledningen.

Flyet lander presist midt på natten i Tblisi, hovedstaden i Georgia. En kraftig, varm fønvind slår mot oss da vi forlater flyet, passkontrollen forløper uten problemer, amdassadens utsending venter på oss og fører oss via brede motorveier og travle bygater til hotellet.

Den norske ambassadøren, Jon Ramberg, og hans assistent Elmira Mirzayeva forteller oss ved lunsjen dagen etter at det er mye uroligheter i landet for tiden. Russland har for få dager siden stengt grensene mot Georgia. Russland ser ikke med blide øyne på Georgias ønske om å knytte seg mer til Vesten.

To stater i Georgia ønsker i tillegg uavhenghet, og med dette er det skapt en flyktningstrøm ut av disse to statene til andre deler av Georgia. Fattigdommen er stor i hele landet, og det er stort behov for sysselsetting, så Norges tilstedeværelse gjennom Statoils rørledning fra Aserbajdsjan til Tyrkia er av stor betydning for hele landet.

Ambassadøren ønsker derfor, med tilstelningen samme kveld, å se an stemningen. Han ble innsatt som ambassadør for Aserbajdsjan og Georgia for få måneder siden, og kveldens konsert vil bli hans første offentlige arrangement i området. Han håper nå å få en pekepinn på hvem som kan regnes som venner og fiender i den diplomatiske verden.

Kontrastene slår mot oss i vårt møte med verden utenfor hotellet – Tblisi Mariott Hotel med sin eleganse og luksus står i grell kontrast til bygningene i umiddelbar nærhet – til og med de staseligste byggene ser litt loslitte ut. Fattigdommen trenger tydelig igjennom på tross av grandiose statsbygg og flotte kirker. Det meste har et preg av forfall og slitasje.

Konserten om kvelden med tilhørende forberedelser blir en selsom opplevelse. Da Sussmann og Bakkes øvinger skal ta til, virker det som et klarsignal på arrangementsarbeidet. I det for et øyblikk siden mørke og nesten dystre lokalet, myldrer det plutselig av forvirrede arbeidsfolk, som i sin iver etter å gjøre salen mer presentabel, nesten dytter Sussmann og fiolinen over ende. Det er ivrige hender og føtter overalt. Men mylderet opphører like fort som det startet, og endelig fylles den flotte salen av artistenes prøvende toner.

Den musikalske delen av konserten blir vellykket. Griegs tre flotte, men forskjellige fiolinsonater kler salen godt. Sussmann og Bakke gjør en flott innsats.

Beklageligvis strømmer publikum inn dørene lenge etter tidspunktet for konsertstart, og forsåvidt gjennom resten av konserten også. Folk går til og fra, det blir tastet på mobiltelefoner, snikket og snakket nesten konstant, til tider ganske høylytt. Kun under den siste sonaten, som er grandios og voldsom, blir det stille. Eller kanskje er støyen bare mindre tydelig.

Uansett, sett med vestlige øyne: et litt merkelig publikum.

Mistanken om at publikums agenda er en helt annen enn å nyte Griegs musikk, blir bekreftet under mottakelsen i etterkant. Ambassadøren er litt skuffet. Mange av de aktørene han ønsket å få i tale er ikke kommet. Den russiske ambassadøren kom sent og gikk tidlig. På diplomatspråk visstnok et tydelig tegn på avvisning i forhold til den norske ambassaden og deres interesser.

Mellom kanapeene får vi vite mer om Georgias utfordringer, som i dag er et demokrati i hermetegn. Fortsatt havner man i fengsel for å snakke for mye. Men dette er i bedring, da Georgias president, Saakashvili, som er meget USA-vennlig og vendt mot Vesten, ønsker at landet skal bli en del av NATO og EU i fremtiden, slik at det får press på seg til gjennomføre reelle demokratiseringsprosesser.

Dagen etter blir vi ved den norske ambassadørens avreise til Baku presentert for den norske konsulen i Tbilisi, Liana Hærum, enke etter en tidligere nordmann bosatt i området. Den flotte og kunnskapsrike enken er nå blitt beæret med konsulvervet, og tar oss med på spennende omvisninger i byen.

Først går turen til Musikk-konservatoriet, V. Saradjishvili Tbilis State Conservatorium, hvor Sussmann og Bakke skal avholde en konsert for studenter og inviterte gjester. Musikkinstitusjonen har en lang og dramatisk historie. Grunnlagt i 1918, i starten motarbeidet av den kommunistiske regjeringen av redsel for at et eget konservatorium skal bygge for mye opp under Georgianernes nasjonalfølelse og ønsket om selvstendighet. Institusjonen har hatt lærere som har vært elever av F. Liszt, G. Veniavsky og P. Tchaikovsky. Signe Bakke får æren av å spille på selveste Rakhmaninoffs personlige flygel. Noe som blir en utfordring, da flygelet er gammelt og lunefullt. Men konserten blir en suksess og begge artistene får gleden å skrive autografer til ivrige studenter.

Gamlebyen blir et møte preget av pittoresk forfall, i hvert fall sett gjennom våre vestlige øyne. Å bo i slike omgivelser er ingen forunt. Både krig og jordskjelv har formet bygningene på de merkeligste måter. Men ved hjelp av midler fra den norske stat er gjenoppbygningen i gang, og vi får håpe at det er et arbeide som vil fortsette.

Gjennom en falleferdig, skitten og mørk trappeoppgang blir vi tatt med tilbake i tiden. Vi blir ført inn i den praktfulle, men slitte leiligheten til Mrs. Chuka, datter av Georgias store maler Lado Gudiashvili. Bildene henger tett i tett på veggen i det enorme rommet, like overfylt som i Louvre. Maleren var samtidig med Picasso, og Mrs. Chuka forteller stolt om fordums tider da faren satt på kafé i Paris sammen med samtidens store malere. Bildene hans derimot er mer preget av renessansens lubne, nakne kvinneskikkelser og fargevalg enn samtidens kubisme og ekspresjonisme. Gudiashvili dro tilbake til hjemlandet da han fikk suksess, og Mrs. Chuka forteller at den strenge kommunismen både preget og hemmet hans kunstneriske utfoldelse.

Tblisi-visitten blir rundet av med et svært interessant besøk hos den norske flykningehjelpens kontor. De forteller oss mer inngående om de fattigslige forholdene Georgianere flest lever under. 70 prosent av befolkningen er under fattigdomsgrensen. Arbeidsledigheten er stor, og en inntekt skal ikke bare rekke til å fø en kjernefamilie, men også onkler og besteforeldre og til og med deler av nabolaget. En gjennomsnittlig inntekt ligger på rundt 60 dollar og en kilo kjøtt koster cirka seks dollar.

Vi tar farvel med de engasjerte georgianerne på flyktninghjelpkontoret, vi har et fly å rekke. Ferden går mot øst, til Baku, Aserbajdjans hovedstad.

Les siste del av reisebrevet her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten
Siste nytt
21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus