Skeptiske til massevaksinering

Skeptiske til massevaksinering
Skeptiske til massevaksinering

Flere stortingspolitikere er skeptiske til rådet fra Folkehelseinstituttet om å HPV-vaksinere alle tolv år gamle norske jenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:
Lise Åserud / SCANPIX

Oslo (NTB): En artikkelserie i VG har avslørt at vaksinasjonsprogrammet i realiteten er et forsøksprosjekt. For at den amerikanske legemiddelgiganten Merck skal få lov til å markedsføre vaksinen i USA, må selskapet først gjennomføre en studie av vaksineprogrammet i Norge.

Lørdag ble det kjent at fire av de 13 ekspertene i Folkehelseinstituttet som har rådet regjeringen til å starte vaksinering av alle norske tolv år gamle jenter, har mottatt penger av Merck til forskning. En femte ekspert meldte overgang fra ekspertgruppen til selskapet.

- For lite utprøvd

Nestleder Rune J. Skjælaaen (Sp) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget stoler ikke på rådet fra Folkehelseinstituttet om å sette i gang HPV-vaksinasjon.

- Foreløpig er det ikke tiden for å innføre denne vaksinen i Norge. For det første er vaksinen for lite utprøvd. Men ikke minst så stiller jeg et stort spørsmålstegn ved habiliteten til de som har anbefalt regjeringen å innføre vaksineprogrammet. For meg er dette et eksempel på legemiddelindustriens enorme påvirkningskraft, sier Skjælaaen til VG.

Også Frps Harald T. Nesvik og SVs Inga Marte Thorkildsen er skeptiske.

Protester

Forskerne vet at HPV-vaksinen Gardasil virker på de fire vanligste typene HPV-virus. Virustypene er funnet hos kvinner som har utviklet celleforandringer, og i noen tilfeller livmorhalskreft. To forskningsartikler viser imidlertid at bildet er mer nyansert. Hvor effektiv vaksinen vil være til å forebygge kreft, er ikke kjent.

Bivirkningene av vaksinen er heller ikke kartlagt, noe som har ført til store protester mot vaksinen i USA. (©NTB)

Les mer:

- Munnsex kan gi strupekreft

Les rapporten fra Folkehelseinstituttet her.

Personvernpolicy