Meny

Ildkule over Østlandet 17. mai:

Røed Ødegaard vil fremdeles ha tips

Røed Ødegaard vil fremdeles ha tips

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard har fått inn hundrevis av tips etter den kraftige meteoren som føk over himmelen 17. mai. Selv gikk han glipp av fenomenet.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Har du tips til Knut Jørgen Røed Ødegaard? Ta kontakt på mail.

Les mer på nettsiden hans, bangirommet.no.

- Dette er et objekt som svært mange mennesker har sett. Jeg har fått inn langt over 100 tips på et døgn, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til ABC Nyheter.

- Folk beskriver det som en ildkule som har reist over himmelen, noen har sett at den har delt seg opp. Mange har hørt kraftige drønn, et hus i Skotterud nær svenskegrensa begynte å riste.

Området hvor ildkula kunne observeres cirka klokka 19.12 den 17.mai, strekker seg fra Lillehammer og Dokka i nord, til Kragerø i sørvest og sørover til Sarpsborg.

- Gikk ut et kvarter for sent

Selv er Røed Ødegaard svært irritert over å ha gått glipp av fenomenet.

- Jeg gikk ut et kvarter etter at det hadde funnet sted. Flere mennesker så ildkulen i det området hvor jeg bor, jeg har fått tre ulike rapporter bare fem minutters gange fra huset mitt.

Men ifølge kjendis-astronomen skal man hatt flaks for å ha fått med seg hendelsen.

- Jeg fikk høre om et par som stod ute. Den ene så ildkulen, og ropte: Se der! Da den andre snudde seg, var det over. Så man skal ha veldig flaks, og se i riktig retning til riktig tid.

Vil ha flere tips

Til tross for mange observasjoner av ildkulen, har Røed Ødegaard ikke fått meldinger om funn av svarte steiner som kan knyttes til dette fenomenet. Han ønsker fortsatt flere tips.

- Særlig fra østlige områder, nær svenskegrensa og fra Østfold. Grunnen til at vi ikke har fått flere tips derfra, er at dette skjedde om kvelden. Og sett fra østlige områder, ville objektet bli sett mot solen. De færreste ser mot solen om kvelden, forklarer han til ABC Nyheter.

Fikk du med deg meteoren?

Knut Jørgen Røed Ødegaard har sin egen nettside der han kan kontaktes. Her legger han også ut oppdatert informasjon om hendelsen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus