Meny

Alkoholbølge med eldrebølgen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eldre kvinner drikker stadig mer. Rusforsker advarer.

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)(Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Oslo (NTB): Forsker Øyvind Hoverak ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) advarer om at det voksende alkoholinntaket kommer til å belaste eldreomsorgen med mer alkoholskader.

- Den generasjonen som i dag er eldre kvinner, har hele sitt voksne liv drukket mer enn sine mødre, sier Hoverak til Dagsavisen.

Tar igjen mennene

Sirus-tallene viser at alkoholforbruket blant eldre her i landet økte med 40 prosent fra 1979 til 2004.

Høyt utdannede kvinner i storbyer drikker mest. Og når de har fylt 40 år, har de nesten tatt igjen mennene i forbruk.

- Eldreomsorgen må bli mer våken for eldres rusavhengighet, sier sosionom Gaute Hopland ved Vestmo behandlingssenter i Ålesund til Dagsavisen.

Hjemkjøring

Samtidig går pårørende til alkoholikere ut med kritikk av Vinmonopolet for ordningen med hjemmelevering av vin og sprit.

I polets nettbutikk kan man bestille varene og få de levert på posten i løpet av et par dager, og folk som bor i Oslo og Akershus kan dessuten få levert flaskene på døren mot et gebyr på 130 kroner.

En Akershus-kvinne forteller til Aftenposten at hennes alkoholiserte mor nå får varene levert på døren, etter at barna sluttet å handle for moren da de innså hvor store problemer hun hadde.

- Det er forferdelig at et statlig administrert system ødelegger våre fortvilte forsøk på å holde henne unna alkoholen, sier hun. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus