Saksøker Forsvaret for 17. mai-salutter

Saksøker Forsvaret for 17. mai-salutter
Saksøker Forsvaret for 17. mai-salutter

En bergenser går til søksmål mot Forsvaret. Han mener 17. mai-saluttene fra Skansen ødelegger huset hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Lise Åserud / SCANPIX

Bergen (NTB): Roger Marthinsen bor bare 100 meter fra Skansedammen der Forsvaret hvert år skyter salutter 17. mai. Marthinsen mener at huset hans blir «ofret» for å skape feststemning i byen på nasjonaldagen. Han sier til Bergens Tidende at han har måttet skifte ut nesten alle vinduene i annen etasje. Trykkbølgene er så sterke at hele huset rister, og i tur og orden har vinduene punktert.

Vil ha slutt

- Bare i fjor skiftet vi ut nesten alle vinduene i annen etasje. Det kostet 25.000 kroner. Verst rammet er den siden av huset som vender ut mot avfyringsstedet, sier Marthinsen til avisen. Også det flislagte gulvet på badet har fått merke påkjenningen av sprengningene, sier han.

Marthinsen sier han ikke kan bevise sammenhengen, men stiller spørsmål ved lovligheten av såpass kraftige sprengninger så tett opp til bebyggelsen. Også en nabo bekrefter at 17. mai-saluttene er et stort problem.

Marthinsen saksøker Forsvaret, men ikke for å få økonomisk kompensasjon for utgifter han har hatt i forbindelser med reparasjoner på huset. Hovedpoenget er at det en gang for alle skal bli slutt på saluttene fra Skansen.

Ukjent

Forsvaret på sin side kjenner ikke til at de tradisjonsrike saluttene har påført boliger skader. Kommandant Jan Blom på Bergenhus sier imidlertid at det er Forsvarets ansvar at det ikke oppstår skader.

- Naturligvis. Men så vidt vi kjenner til har det ikke oppstått skader, og målingene vi har forholdt oss til, holder seg også innenfor akseptable grenser. Hvis det skulle påvises skader, må vi ta en dialog med kommunen og 17 mai-komiteen for å finne alternative steder. Det er sikkert ikke noe problem, sier Blom til avisen. (©NTB)

Personvernpolicy