Åpen for alle - alltid

Slik snakker Nemo

Slik snakker Nemo
Slik snakker Nemo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har funnet ut hvordan klovnefisk kommuniserer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ikke engelsk
I virkeligheten snakker ikke Nemo engelsk. Foto: Flickr.com.

I filmen «Oppdrag Nemo» snakket de små klovnefiskene engelsk. I virkelighetens verden kommuniserer klovnefisk på en helt annet måte: Gjennom å slå kjevene mot hverandre.

Forskerne har i over åtti år kjent til at klovnefisk kan lage en klakkelyd når de skal forsvare territoriet sitt eller når de ønsker oppmerksomheten til en potensiell partner. Men det er først nå forskerne har klart å finne ut hvordan det skjer.

– Det kan sammenlignes med å banke på døra, sier Eric Parmentuer ved Universitetet i Liege til det populærvitenskapelige magasinet New Scientist.

Parmentuer studerer hvordan fisk kommuniserer. Og i studiet de gjorde på klovnefisk, tok Parmentuer og kollegaene i bruk avanserte filmkameraer for å filme og analysere kroppsbevegelsene til Amphiprion clarkii, eller klovnefisk som den er mest kjent som.

Opptakene tydet på at lyden til fisken stammet fra kjevene, derfor implanterte forskerne 1-2 millimeter store metallbiter i kjevepartiet til fiskene, og brukte røntgenstråler for å kunne følge kjevenes bevegelse. Dermed fikk forskerne god innsikt i hvordan klovnefisk skyter fram kjeven, før de raskt slår sammen under- og overparti for å fremkalle klakkelyden.

– Folk flest er ikke klar over at fisk kan lage lyder, forklarer Parmentier til New Scientist, og legger til at kjeveklakkingen også brukes som en advarsel sendt ut til inntrengerne, og at klovnefisker vil angripe dersom ikke advarselen blir tatt alvorlig.

Ifølge Parmentier er dette første gang man har observert at fisk har kommunisert gjennom å slå kjevene i munnen sammen. Andre fisker har brukt en annen kjeve for å lage lyd. Den kjeven ligger nærmere gjellene, og tygger mat mer enn den fanger.

Andre fisker kommuniserer gjennom å presse luft gjennom lommer nær fiskens mage.

Nylig mente flere forskere at fisk bruker lyd for å kjenne igjen sitt barndoms rev. Men Parmentier sier til New Scientist at han ikke tror klovnefisk bruker lyden fra kjevene til å finne veien hjem.