Meny

- Alle kan bli mobbeoffer

- Alle kan bli mobbeoffer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning slår hull på myten om at mobbeofre skiller seg ut.
Illustrasjonsfoto:
Scanpix
Bergen (NTB): Forskere har til nå kviet seg for å sammenligne mobbeoffer med mennesker som ikke er utsatt for mobbing, fordi de har vært redd for at myten om at mobbeofre skiller seg ut, ville stemme. Et slikt funn ville i så fall kunne ha bidratt til å føre mer skyld over på mobbeofferet selv.

Nå slår forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) hull på myten.

Førsteamanuensis Lars Glasø i arbeids- og organisasjonspsykologi har sammen med kolleger fra institutt for samfunnspsykologi ved UiB gjennomført en personlighetsanalyse av 72 personer som har vært utsatt for mobbing. Samtidig ble en kontrastgruppe undersøkt, en gruppe som sammenfaller med mobbeofrene i kjønn, alder og yrke, med unntak av at de ikke har vært utsatt for mobbing.

Resultatet viste at to tredeler av mobbeofrene er helt vanlige mennesker, som ikke skiller seg ut fra dem som ikke ble mobbet.

- Dette betyr at alle er potensielle mobbeofre. Mobbeoffer er som folk flest, derfor kan alle bli et offer. Det finnes ingen generell offerprofil, sier Glasø til Bergens Tidende.

Den ene tredelen skiller seg likevel kraftig ut ved å være mer nevrotiske, innadvendte, mindre samvittighetsfulle og medgjørlige. Ennå vet ikke forskerne om de avvikende trekkene er utløst av mobbingen eller om disse var der fra før. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus