Meny

«Usynlig» ring sterkt bevis for mørk materie

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASAs romteleskop Hubble har fått øye på en «usynlig» ring som er det hittil mest håndfaste bevis på at mørk materie eksisterer.

Et nypublisert bilde fra romteleskopet Hubble viser hvordan en ring av mørk materie omslutter en galaksehop (samling av flere galakser) et ubegripelig langt stykke unna oss. Foto: NASA-ESA/Scanpix.Et nypublisert bilde fra romteleskopet Hubble viser hvordan en ring av mørk materie omslutter en galaksehop (samling av flere galakser) et ubegripelig langt stykke unna oss. Foto: NASA-ESA/Scanpix.

Baltimore/Bodø (NTB-Erik Veigård): Den spøkelsesaktige ringen befinner seg 5 milliarder lysår fra Jorden og er 2,6 millioner lysår i diameter, altså cirka 26 ganger større enn hele vår galakse Melkeveien.

Ukjent materie
Astrofysikere flest er enige om at mesteparten (cirka 96 prosent) av universet består av mørk materie og mørk energi. Ingen har sett det, ingen vet hva det er, men teoretikerne mener det må være der, ellers hadde den observerbare delen av universet oppført seg helt annerledes.

Over hele verden legges det ned store forskningsressurser på å finne denne mørke tingen, som oppfører seg helt annerledes enn alt vi kjenner, og som man mener gjennomstrømmer hele universet.

Gjort synlig
Et nypublisert bilde fra romteleskopet Hubble viser hvordan en ring av mørk materie omslutter en galaksehop (samling av flere galakser) et ubegripelig langt stykke unna oss.

Galaksene i denne hopen ville blitt spredt for alle vinder om de bare hadde sin egen gravitasjon (tiltrekningskraft) å stole på. Men det er noe annet som holder dem på plass. Mørk materie, mener de aller fleste som har greie på det.

Bildet fra Hubble viser ikke den mørke materien, men det viser hvordan gravitasjonen fra den mørke materien har forvrengt lyset fra de bakenforliggende galaksene.

Hubble-bildet viser med andre ord effekten av den mørke materien, omtrent som ringer i en dam viser effekten av steinen som like før ble sluppet nedi.

Ringen av mørk materie ble oppdaget ved en tilfeldighet, da forskere studerte galaksehopen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus