Tronarvingen sjarmerte på balkongen

Tronarvingen sjarmerte på balkongen
Tronarvingen sjarmerte på balkongen

Bare nesetippen stakk opp da den tre år gamle tronarvingen Ingrid Alexandra først tok plass på Slottsbalkongen sammen med foreldre og besteforeldre 17. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Kronprins Haakon tok datteren på armen en liten stund for at hun skulle få skikkelig utsyn til det fargerike barnetoget på Slottsplassen. Fra Slottsbalkongen har kongefamilien utsikt over hele Karl Johans gate ned til Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Oslo (NTB)-Wibecke Lie): Men hun fant raskt en kant å stå på, og fikk dermed fullt utsyn til det fargerike barnetoget på plassen under.

I vel en halv time holdt den lille jenta ut på balkongen før hun forsvant inn på Slottet etter å ha vinket til barn og voksne på den tettpakkede Slottsplassen.

Prinsessen var iført lys blå kjole med matchende jakke over da hun hilste barnetoget, mens mamma Mette-Marit hadde valgt lys, beige kåpe over kjole i samme farge. En bredbremmet hatt beskyttet kronprinsessens ansikt mot den skarpe sola.

Dronning Sonja var i elegant, flaggrød drakt med hatt i samme farge.

Grunnen til at ikke de øvrige medlemmene av kongefamilien er til stede på Slottsbalkongen 17. mai, er at kong Harald har bestemt at det er kun de fem som utgjør kongehuset - kongepar, kronprinspar og tronarving - som skal representere familien ved offisielle begivenheter.

Men til lunsjen på Slottet etter barnetoget er hele kongefamilien invitert.

Høy i hatten
Med unntak av 17. mai-komiteen i Bergen, er vel kongen og kronprinsen blant de ytterst få som fortsatt bruker flosshatt og sjakett på nasjonaldagen. Men på Slottsbalkongen holder de både på hatt og tradisjoner, og hver gang skolenes flaggborg hilser kongefamilien ved å senke flagget når de passerer Slottet, hilser kongen og kronprinsen tilbake ved å løfte på hatten.

Når programmet viser at 111 skoler defilerte forbi Slottet i tillegg til 17. mai-komiteen, og at kongen også hilser sine undersåtter fra alle tre sider av balkongen, viser et enkelt regnestykke at han og kronprinsen letter på hatten nærmere 120 ganger i løpet av de tre timene barnetoget varer.

- Klump i halsen og vondt i beina, har kong Harald en gang sagt om det å hilse barnetoget fra sin plass på balkongen.

Og med unntak av 2005, da han fortsatt var sykmeldt etter hjerteoperasjonen, har han stått der hvert eneste år siden 1946.

Jubileum
I Oslo går skolene som feirer runde år først i barnetoget. I år var det Maridalen (150 år), Hasle (50), Manglerud, Bøler (50), Lilleaker (125) og Tøyen (125 år) som fikk æren av å gå først. Selv om det i år - etter lange diskusjoner - var gitt tillatelse til å bruke det samiske flagget i barnetoget, var det ikke mange samiske flagg å se foran Slottet. Men noen av skolene hadde valgt å ha FN-flagget med i flaggborgen.

Det har sjelden vært så mange mennesker i Oslo sentrum 17. mai som i år. En del av æren har selvsagt det flotte været med strålende sol og høy, blå himmel. Den tidlige våren har også ført til at Slottsparken viste seg fra sin aller grønneste og vakreste side på nasjonaldagen, med utsprungne syriner og andre blomstrende busker og planter over alt.

Personvernpolicy