Besatt av en morder

Besatt av en morder
Besatt av en morder

David Finchers siste film Zodiac er et intenst seriemorderdrama der morderen og filmen er omtrent like aparte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tekst: Film&Kino

Artikkelen er levert av Film&Kino og skrevet av Ulrik Eriksen.

Alle foto: Filmweb.no

Zodiac i andre filmer

- The Zodiac Killer (1971)

 • Regi: Tom Hanson

 • Exploitation-thriller produsert mens jakten på Zodiac-morderen pågikk for fullt.

- Dirty Harry (1971)

 • Regi: Don Siegel

 • Seriemorderen Scorpio i den første Dirty Harry-filmen var løst basert på Zodiac.

-The Exorcist III (1990)

 • Regi: William Peter Blatty

 • Den fiktive Gemini-morderen skal også være inspirert av Zodiac.

 • - The Limbic Region (1996)

 • Regi: Michael Pattinson

 • HBO-produksjon som i likhet med Finchers film er basert på Robert Graysmiths bok.

- Zodiac Killer (2005)

 • Regi: Ulli Lommel

 • En svært dårlig mottatt skrekkthriller om en pleier ved et sykehjem som kopierer Zodiac-morderens drap drøyt 30 år senere.

-The Zodiac (2005)

 • Regi: Alexander Bulkley

 • Drama som fokuserer på effektene drapene hadde på ofrenes familie, samfunnet og etterforskerne som jobbet med saken.

Kriminalfilmer og kriminalfortellingers viktigste kjennetegn er at de oppklarer et mysterium. Etter å ha skremt publikum med et voldelig og foruroligende kaos, blir gåten løst, og kosmos gjenopprettet. Her ligger trolig mye av slike historiers popularitet. De er betryggende og beroligende og minner oss om at verden kan forklares og kanskje til og med forstås. Derfor en liten advarsel: Dersom du vil se Zodiac med en overbevisning om at filmen er en slik klassisk detektivfortelling, bør du ikke lese videre.

Rasende publikum

Under en visning av Zodiac premierehelgen i New York, ble jeg vitne til en av de mest voldsomme publikumsreaksjonene jeg noensinne har opplevd i en kinosal. Etter å ha sittet musestille i over to og en halv time, var salen plutselig i opprør. Folk reiste seg og begynte å skrike ukvemsord mot lerretet. Andre pep og plystret. Det ble kastet popcorn og sjokoladepapir. Raseriet varte over store deler av rulleteksten.

Hva var det som hadde provosert dem sånn? De hadde jo sittet som fjetret under hele den intrikate jakten på Zodiac, en virkelig seriemorder som med sine fem mord og selvdøpte alias, terroriserte området rundt San Francisco på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet.

Men David Finchers glimrende film ender brått. Ingen morder tatt. Ingen oppklaring i sikte. Bare noen tekstplakater som, i all sin upassende saklighet, bringer saken lenger vekk fra en løsning enn noensinne.

David Fincher og hans manusforfatter James Vanderbilt har maktet det kunststykket å lage en studiofilm som snyter publikum for en skikkelig slutt.

Det er nettopp her fascinasjonen og samtidig det urovekkende ligger. Svimlende informasjonstett og intrikat til det ekstreme er Finchers kriminaldrama en nærmest dokumentarisk rekonstruksjon av hendelsene. Filmen tvinger deg til å vri og vende på vurderinger og slutninger hele tiden. Den lurer deg inn i en krusedull av en kriminalsak, som til syvende og sist er mer besettende for alt det vi ikke vet, enn det vi får vite.

Medievennlig morder

Zodiac-saken dominerte fjernsyn og aviser, ikke først og fremst på grunn av sin brutalitet (mange amerikanske seriemordere har flere liv på samvittigheten), men på grunn av sin spektakulære medievennlighet. Zodiac lekte med offentligheten og politiet. Han skrev mystiske og kodete brev til San Franciscos aviser og truet dem til å trykke skriveriene (ikke det at redaktørene ikke så det kommersielle potensialet i å trykke brev fra en virkelig morder).

Den enorme publisiteten som Zodiac-saken fikk, og det faktum at den forble et mysterium, tiltrakk seg mengder av hobbyetterforskere, besatt av tanken om å finne morderen. Én av disse amatørdetektivene, Robert Graysmith, jobbet som serietegner i San Francisco Cronicle da de første brevene ankom avisen, og ble umiddelbart fascinert av gåten.

Da etterforskningen falt i intensitet på slutten av 70-tallet, flere år etter siste mord og livstegn fra Zodiac, fordypet en stadig mer manisk Graysmith seg fullstendig i å finne gjerningsmannen. Han sluttet i jobben og forlot familien til fordel for Zodiac. Resultatet ble ikke en dømt morder, men mange nye indisier (særlig mot en nå avdød våpenglad skrulling), samt bestselgeren Zodiac som Finchers film bygger på.

Søkende og hypnotisk

Filmen Zodiac har mange av egenskapene til hva den amerikanske filmkritikeren Manny Farber kalte termittkunst. I essayet «White Elephant Art vs. Termite Art» fra 1962 slo han et slag for kunst som ikke streber etter å være Viktig, men som heller verdsetter detaljer og oppfinnsomhet. I motsetning til hvit elefantkunst jobber ikke termittkunsten for en større Sak, men har glede av å ta sjanser for sin egen skyld: den er vital, upretensiøs, original og personlig. En film burde, ifølge Farber, være som en buglike immersion in a small area without point or aim” og gi en følelse av at alt er «expendable, that it can be chopped up and flung down in a different arrangement without ruin. (...) it leaves nothing in its path other than the signs of eager, industrious, unkempt activity».

Det finnes mengder av tegn etter glupskhet, flittighet, og uordentlig aktivitet i Zodiac. Den følger ingen klassisk treakterdramaturgi, men er mer en vrimlende, søkende og hypnotisk involverende krønike. Til å være en høybudsjetts Hollywood-film har den hentet provoserende lite fra Robert McKees manusbibel «Story: Substance, Structure, Style and the Principles of Screenwriting». I stedet er filmen delt opp i omtrent like lange hoveddeler.

Først får vi fortellingen om forholdet mellom Zodiac og media, med fokus på arbeidet i San Francisco Chronicle mens brevene ankom redaksjonen. Så dreier historien over til politiets synsvinkel og den krevende etterforskningen, komplisert av byråkrati og strenge rettslige krav. Til slutt – og dette er et av de frekkeste valgene Fincher gjør – får vi historien om Graysmiths (Jake Gyllenhaal) besettelse med saken. Slik tar det faktisk halvannen time før filmens hovedkarakter trer inn i fokus. I nitti minutter traver Gyllenhaal rundt i bakgrunnen, uten noe som helst narrativ kraft i sine bevegelser.

Inspirert av filmklassiker?

Forholdet mellom fiksjon og virkelighet står sentralt i David Finchers filmografi. Seven (1995) handler om en seriemorder som henter inspirasjon fra blant andre Dante, The Game (1997) gjør livet til en intetanende forretningsmann om til et slags virkelig dataspill, og i Fight Club (1999) er grensen mellom fantasier og realiteter visket helt bort (passende nok er Brad Pitts karakter en dedikert filmmaskinist).

På samme måte som morderen i Seven, forholder Zodiac seg til myrderiene som det var en lek han selv deltok i, og der han selv har regien og bestemmer reglene. Med Finchers fascinasjon for forbindelsen mellom film, spill og virkelighet i mente, er det neppe tilfeldig at han gjør en av kriminalsakens mer obskure poeng til et sentralt punkt i filmen.

I ett av brevene Zodiac sendte, skrev han at han likte bedre å drepe mennesker enn dyr fordi de er de farligste dyrene på kloden. Den samme skrudde holdningen har hovedpersonen i RKO-klassikeren The Most Dangerous Game (Ernest B. Schoedsack og Irving Pichel, 1932), om en greve som jakter på strandede mennesker på en forlatt stillehavsøy.

Fincher og Vanderbilt har gjort denne lille detaljen til et dominerende spor i Zodiac. Blant annet finner Graysmith ut at hans hovedmistenkte tidligere jobbet som maskinist på en liten kino der filmen har blitt vist flere ganger.

En morder som har latt seg inspirere av en filmklassiker er en altfor besnærende forestilling til å bli forbigått i stillhet.

..................................................................................................................

Denne artikkelen er skrevet av ABC Nyheters samarbeidspartner Film&Kino.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:42 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo
Siste nytt
03:42VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus