- Multivitaminer øker kreftrisiko

Å ta multivitaminer kan øke sjansen for dødelig prostatakreft, advarer amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prostatakreft:

Antall nyoppdagede tilfeller av prostatakreft har økt kraftig de siste årene.

De skandinaviske landene og USA ligger på verdenstoppen i forhold til folketallet.

Prostatakreft er som regel symptomfri i tidlige stadier.

Det hender at spredning utenfor prostata forårsaker de første symptomene.

Spredning til skjelettet skjer ofte tidlig, og det er ikke uvanlig at ryggsmerter som ligner lumbago er det første tegnet på at ikke alt er som det skal være.

Vekttap, blodmangel og unormal tretthet er også mulige symptomer på kreft.

I noen tilfeller fører prostatakreft til at det kommer blod i urinen. Dette kan også ha andre årsaker, men er alltid et signal om at lege bør oppsøkes.

Særlig når flere av disse symptomene opptrer sammen er det viktig å kontakte lege.

Kilde: Kreftforeningen

En omfattende amerikansk studie av nærmere 300.000 menn, viser at det å ta mye multivitaminer øker sjansen for dødelig prostatakreft, melder BBC.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant norske menn. Årlig rammes rundt 3300 av denne sykdommen.

En tredel høyere risiko
Ifølge forskere ved US National Cancer Institute er risikoen for avansert prostatakreft 32 prosent høyere for menn som tar multivitaminer mer enn en gang om dagen, sammenlignet med dem som ikke tar multivitaminer i det hele tatt.

Risikoen for dødelig prostatakreft ble nesten doblet.

Sammenhengen var sterkest for menn med prostatakreft i familiehistorien, som i tillegg tok tilskudd av selen, betakaroten og sink.

Det er fortsatt uklart hvorfor multivitaminer kan øke risikoen for visse typer prostatakreft.

- Bekymringsverdig
-
Muligheten for at menn som tar store doser multivitaminer sammen med andre tilskudd, har økt risiko for avansert prostatakreft er bekymringsverdig, og fortjener videre evaluering, sier Dr Karla Lawson som ledet studien.

Fordi multivitaminer inneholder så mye forskjellig, og menn som tar mye av dem er mest utsatt, klarte ikke forskerne å sette fingeren på hva som er utslagsgivende.

Også tidligere studier har antydet at det er en sammenheng mellom multivitaminbruk og prostatakreft, men da har resultatene vært for uklare.

Antioksidanter
Man har tidligere forsket mye på antioksidanter, fordi man antar at disse beskytter cellene. Men noen analyser har antydet at tilskudd av visse antioksidanter faktisk kan ha negativ effekt.

Eksperter antar at kosttilskuddene ikke gir samme fordeler som vitaminene i mat. Stort inntak av frukt og grønnsaker, som er rike på antioksidanter, anbefales derfor for reduserer kreftrisikoen. Men det er ikke klart hvilke næringsstoffer som har positiv virkning.

Kilder: BBC, Medical News Today og Kreftforeningen

Foto: Flickr.com