Når er «nok» innvandrere nok?

Når er «nok» innvandrere nok?
Når er «nok» innvandrere nok?

Er innvandringsstopp i Oslo en god idé?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henrik Lunde
Jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter. Har fast spalte hos ABC Nyheter. Bildet er fra statsborgerseremonien i Oslo rådhus 25. mars. Ismail og Ninni, begge tre og et halvt år, slapp å avlegge troskapsløftet, men synes det var spennende likevel. Foto: Lise Åserud/Scanpix.

En smule forvirring har oppstått etter at Høyres Erling Lae og Fabian Stang lanserte innvandringsstopp i Oslo. Løp Høyre etter FrP i innvandringsdebatten - eller var det bare en misforståelse?

- Vi må integrere de som allerede er her før vi tar i mot flere, mente Lae og Stang, men dagen etter avviste Erling Lae at han har lansert innvandringsstopp som svar på Oslos utfordringer med familiegjenforeningene. - Vi svarte at det for Oslo må være viktigere å integrere innvandrere som allerede er her, framfor å ta en debatt om økt innvandring, sa Lae til NTB.

Det er et problem at folk ikke kan norsk eller forstår rammer og regler i det samfunnet de bor i. Det er et problem at barn starter på skolen uten å skjønne et ord av hva noen sier. Jeg støtter absolutt Stang og Lae i deres mål om å gjøre alt som er mulig for å bistå folk som er i landet. Men å sette det opp mot å motta flere - det blir virkelighetsfjernt når bransje etter bransje skriker etter arbeidskraft og rikspolitikerne diskuterer HVOR vi skal få tak i de 100.000 som trengs i helsevesenet. Ikke OM Norge eller Oslo trenger det, men HVOR vi skal få tak i dem og hvor fort.

Antall innvandrere som Norge kan ta imot/har plass til/kan bli integrert osv - har vært en gjenganger i norsk innvandringspolitikk i mange år. Den nasjonale innvandringsstoppen hadde tverrpolitisk enighet bak seg da den ble vedtatt i 1975, og har fått lokale varianter i kommunenes begrunnelser for å ikke ta imot flyktninger. I Norge har vi rett til å bo hvor vi vil, og ethvert forslag om lokale begrensninger vil slite i forhold til den retten. Det innser de fleste - ikke minst samtlige politiske partier - med unntak av Fremskrittspartiet.

FrP fjerner seg fra all form for bakkekontakt, og lar folks uro og frustrasjoner gi fantasien vinger. Forslag om lokal innvandringsstopp har ingenting med virkeligheten å gjøre.

I fjor var det Drammen og Groruddalen som FrP foreslo skulle omfattes av en lokal innvandringsstopp, og bare vent til valgkampen begynner.
Lokal innvandringsstopp kan vanskelig karakteriseres som noe annet enn ren og skjær rasisme. Tar man forslaget om full stopp for ikke-vestlige innvandrere alvorlig, så innebærer det at det KUN vil være opprinnelsen som er kriteriet for flytting. Alle andre egenskaper ved individet er irrelevante. FrP vil altså frata noen borgere retten til å bosette seg hvor man vil, og innføre apartheid. Jeg tror med hånden på hjertet at Lae og Stang ikke vil dette. Jeg tror faktisk at de har de beste hensikter, men snublet litt i intervjuet.

Men hva tenker Christian Tybring-Gjedde og de andre FrP`erne som går inn får dette?

Hvor skulle grensen gå for hvor "ikke-vestlig" du er for å få lov å melde flytting? Skulle det gjelde kjøp og leie? Hva med å flytte inn til kjæresten som er ikke-vestlig? Skal det være en kvote slik at når en somalier flytter ut så kan det komme en ny inn? Hva med par med mann fra Norge og kvinne fra Thailand - hvor skal de få lov å bo? Og hva med deres barn? Er de vestlige eller ikke-vestlige? Skal det opprettes rasepoliti i bomringen, eller skal det behandles på en raseavdeling hos folkeregisteret?

Lokal innvandringsstopp er rasistisk vrøvl.