Amatørmessig litteraturkritikk?

 

<p Store amerikanske aviser kutter ned på profesjonelle litteraturkritikere for å overlate anmeldelser av bøker til leserne. Dette skaper furore i bransjen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Blir litteraturen dårligere dersom man overlater anmeldelsene og kritikken til amatørene?

Bilde hentet fra Wikipedia.

FLERE store amerikanske aviser har den siste tiden kuttet ned på antall sider dedikert til litteratur, og dermed også på profesjonelle kritikere. De mener at litteraturkritikken er godt ivaretatt på nettet, blant annet gjennom lesernes egne anmeldelser på steder som den nettbaserte bokhandelen Amazon.com. Slikt går selvsagt ikke upåaktet hen i de litterære kretser. Det amerikanske kritikerlaget har lansert kampanjen «Campaign to Save Book Reviews». De argumenterer med at profesjonell litteraturkritikk er til gode for både leserne, forlagene, kritikerne og de som selger bøkene.

I DENNE forbindelse ble jeg invitert i debatt sammen med lederen i Norsk Kritikerlag, Leif Høghaug, hos NRK P2s program Radioselskapet mandag ettermiddag. Han var dypt forarget over at man kunne velge bort mennesker som hadde dedikert flere år av sitt liv til faget mot lettbente vurderinger fra folk flest. Uten litteraturkritikk finnes ikke litteratur, sa han.

??!?, tenkte jeg, men debatten var over før jeg fikk stilt spørsmål ved påstanden.

Så bastant kan man altså være selv om en undersøkelse viser at «Folk blåser i anmelderne». Men litteraturkritikk skal ikke være forbrukerveiledning, mener Høghaug. For anmeldere og kritikere er profesjonelle lesere og dagsavisenes anmeldelser er med på å definerer «litterær kvalitet». Dette kan ikke overlates til amatører på nettet. Hvorfor ikke, spør nå jeg.

FØR PÅSKE inviterte vi i ABC Nyheter våre til å anmelde påskekrim for oss og krimelskere fra hele Norge fikk tilsendt bøker og skrev anmeldelser. Disse varierte i lengde, dybde og kvalitet - men uten hjelp fra leserne hadde en liten redaksjon som oss ikke kunne levert en så bred dekning av årets påskekrim som vi faktisk gjorde.

Internett gir også langt større muligheter for å kvalitetssikre både anmeldelser og anmeldere. Hos Amazon får man ikke bare lesernes anmeldelser, men også lesernes vurdering av anmeldelsen. Slik høster engasjerte bokelskere kredibilitet som anmeldere fra leserne. Og helt ærlig - hvor mange ganger har du kjøpt en bok på bakgrunn av en anmeldelse til forskjell fra en anbefaling fra en du kjenner?

ET ARGUMENT for de profesjonelle anmelderne kunne være at de anmeldte breddelitteratur og ikke bare det som toppet salgslistene. Men når så du sist en anmeldelse av science fiction eller ledelseslitteratur? Og på kritikerforeningens hjemmeside skriver frilansskribenten Terje Bård Hansen om kritikernes stemoderlige behandling av det som kanskje er den viktigste litterære strømningen de siste hundre årene, nemlig krimlitteraturen. Skulle Ari Behn komme ut med en ny bok i morgen, ville det dukket opp anmeldelser i alle landets aviser - gjerne ved siden av et portrettintervju med forfatteren. Men det er ikke sikkert at bokelskere flest bryr seg om kjendisen Ari Behn.

I EN kommentar til innbydelsen om å skrive krimanmeldelser hos ABC Nyheter, kommenterte Bent Johan Mosfjell i den nettbaserte bokavisen - skrevet av og for boklesere:
- Det er en svært god ide å slippe til flere frivillige som bokanmeldere. Vi har til en viss grad gjort dette i Bokavisen, og da med suksess. Det er ekstremt mange erfarne boklesere der ute som er i stand til å lese og vurdere bøker på en god måte.

Dette er fullt i tråd med ABC Nyheters filosofi om å slippe til våre egne lesere som borgerjournalister. Vi lar oss ikke skremme av teknologien og dens mulighet for at flere får dele av sin kunnskap.

Du er velkommen til å anmelde både bøker, plater, konserter og andre kulturbegivenheter ved å registrere deg her.

Hva synes du? Dør litteraturen dersom de profesjonelle litteraturkritikerne forsvinner? Kjøper du musikk og bøker på bakgrunn av anmeldelser eller anbefalinger fra venner? Kommenter nedenfor.