Åpen for alle - alltid

Lyst på en bit ørn?

Lyst på en bit ørn?
Lyst på en bit ørn?
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs nasjonalsymbol kan havne på menyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Usikker fremtid
Nøyaktig hva som skjer med ørnestammen i USA når fredningen eventuelt fjernes kan ingen spå. Denne karen ser ikke spesielt optimistisk ut. Foto: Scanpix.

Antallet nordamerikanske havørn har vokst betydelig de siste årene, og i 1995 nedgraderte man truet-statusen deres. Nå har det amerikanske Viltdirektoratet bestemt seg for å vurdere nøye om man skal fjerne fredningen totalt innen utgangen av juni, melder Reuters.


Ørnestammen er nå det høyeste den har vært siden andre verdenskrig. Nå finnes det 9.789 par av arten i de 48 lavere statene i samveldet, ifølge viltforvaltningen. Den amerikanske havørnen er nasjonalsymbolet for USA, og er blant annet avbildet på presidentseglet.


Etter andre verdenskrig førte den utstrakte bruken av plantemiddelet DDT til at reproduksjonen av havørn sakket akterut. I 1963 var det bare 417 ørnepar som produserte avkom.


I 1972 forbød myndighetene bruken av DDT, og etter det har bestanden hatt en jevn økning. Så i 1995 ble ørnene fjernet fra listen over utryddingstruede dyrearter.