Tore Tvedt frifunnet for jødehets

Tore Tvedt frifunnet for jødehets
Tore Tvedt frifunnet for jødehets

Vigrid-leder Tore Tvedt (64) er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for å ha krenket norske jøder i et avisintervju.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Vigrid-leder Tore Wilhelm Tvedt (t.v.) sammen med forsvarer John Christian Elden i Eiker, Modum og Sigdal tingrett. Tvedt er tiltalt for å ha kommet med rasistiske uttalser i et intervju med VG. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.

Oslo statsadvokatembeter tok ut tiltale mot Tvedt etter intervjuet som sto på trykk i VG 14. juli 2003. Her uttalte Tvedt blant annet at «jødene er hovedfienden,» at de «har drept vårt folk» og at «de er ondskapsfulle mordere».

«De er ikke mennesker, de er parasitter som skal renskes ut...» uttalte Vigrid-lederen videre i artikkelen.

Tore Tvedt ble 18. oktober 2006 i Eiker, Modum og Sigdal tingrett dømt for å ha krenket norske jøder. Han ble dømt til 45 dagers fengsel, med en prøvetid på to år. Dommen ble imidlertid anket og Borgarting lagmannsrett har kommet til en annen konklusjon. Lagmannsretten mener uttalelsene ikke er så grove og kvalifisert krenkende at straffelovens paragraf 135 a om rasistiske ytringer kan anvendes.

- Dommen er viktig for ytringsfriheten i et demokratisk samfunn, og jeg noterer meg at lagmannsretten med dette har gitt ytringene frie rammer og reserverer bruk av straff til de tilfeller der det trues med vold eller fysisk overgrep, sier advokat John Christian Elden, som forsvarer Tore Tvedt, til NTB.

Han forteller at Tvedt naturligvis er tilfreds med frifinnelsen. (©NTB)