Politiaksjon mot organisert hallikvirksomhet

Politiet har pågrepet ti personer i en omfattende politiaksjon mot organisert hallikvirksomhet og menneskehandel i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Steinar Schjetne, NTB)

Sju menn og tre kvinner ble pågrepet i aksjonen tirsdag morgen mot en rekke adresser og personer. Politiet mener én av de ti fremstår som mer sentral i ligaen og har siktet ham både etter hallikparagrafen og for menneskehandel.

- Det er for tidlig i etterforskningen å si om han er lederen for ligaen, men det er klart at vi mener han skiller seg ut fra de andre, sier politioverbetjent Øyvind Nordgarden ved avdeling for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NTB.

Kvinner organiserte
To av de siktede mennene er nordmenn, mens ytterligere tre har norsk statsborgerskap, men er fra Tyrkia. I tillegg er en bulgarsk og en tyrkisk mann siktet i saken.

De tre kvinnene er alle bulgarske og skal ha hatt mer organisatoriske roller over kvinnene som har kommet til Oslo fra Bulgaria, og har fungert som horemammaer i ligaen, opplyser politiet.

Trolig ønsker politiet at alle de siktede blir framstilt for varetektsfengsling så fort som mulig.

Forskjellige oppgaver
Politiet mener de involverte i hallikligaen hadde forskjellige oppgaver i å finne jentene, organisere transport, boliger og tilrettelegge prostitusjon for flere titall bulgarske jenter. De fleste har solgt seksuelle tjenester på gata i Oslo, mens noe av virksomheten har foregått i spesielle leiligheter.

- Det er snakk om mange kvinner, kanskje 30-40. Det er i hvert fall flere enn 20, sier Nordgarden.

Samtlige av de siktede er siktet etter straffelovens paragraf som gjelder for organisert kriminalitet.

Stor aksjon
Politiaksjonen ble ledet av STOP-gruppen ved Oslo politidistrikt, en spesialgruppe som har som mål å avdekke og straffeforfølge bakmenn og nettverk som organiserer menneskehandel og hallikvirksomhet.

Rundt 60 politifolk deltok i aksjonen tirsdag. Politiet har jobbet opp mot ligaen siden februar og drevet omfattende etterretning i forkant av aksjonen.

- Vi vil ikke utelukke at det vil komme flere pågripelser. Vi er fortsatt veldig tidlig i etterforskningen og det gjenstår å ta avhør av de siktede, fornærmede og å gjennomgå beslagene vi har gjort, sier Nordgarden.

Avhørene av de siktede startet allerede tirsdag. (©NTB)

Oppdatert klokken 10.30.