Inviterer Schwarzenegger til Svalbard

Inviterer Schwarzenegger til Svalbard
Inviterer Schwarzenegger til Svalbard

Miljøvernminister Helen Bjørnøy ber California-guvernør Arnold Schwarzenegger om å tale på høstens miljø-toppmøte i Ny-Ålesund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle foto: Scanpix


DETTE ER ARNOLD SCHWARZENEGGER:

- Arnold Alois Schwarzenegger ble født i Thal i Østerrike 30. juli 1947.

- Siden november 2003 har han vært republikansk guvernør i California.

- mest kjent er han imidlertid for Conan- og Terminator-filmene og for sin bodybuilder-karriere.

- magasinet Time kåret ham nylig til en av 100 som er med på å forme verden.

- les mer hos Wikipedia eller du kan sjekke muskel-guvernørens egen hjemmeside.

Seniorrådgiver Inger Johanne Wiese i Miljøverndepartementet bekrefter overfor ABC Nyheter at Arnold Schwarzenegger er invitert, men vil ikke kommentere den konkrete invitten ytterligere.

Ny-Ålesund-symposiet ble første gang arrangert i fjor, og er en årlig begivenhet hvor toppsjefer møtes for å snakke om miljøet.

- Vi tar sikte på å samle 35-40 toppledere fra næringsliv, forskning og politikk, og formålet er å diskutere klimautfordringer og få til en løsningsrettet dialog, sier seniorrådgiver Wiese.

Schwarzenegger utfordrer Bush

Hun forteller at 22 inviterte allerede har bekreftet sin ankomst på august-møtet. Den velkjente muskelbunten fra California har imidlertid ikke svart ennå. I invitasjonen Helen Bjørnøy sendte i midten av april står det at Schwarzenegger er ønsket som taler fordi han har engasjert seg i klimadebatten, og fordi 59-åringen jobber for å kutte ned på drivhusgass-utslippene i hjemstaten.

Arnold Schwarzenegger
har tatt offensive klimagrep siden han tok over styringen av California for fire år siden. Den republikanske guvernøren har flere ganger utfordret president Bush når det kommer til delstatens miljøfremtid, og jobber blant annet for å reduserer strømforbruket og med å bygge ut de fornybare energikildene.

Temaet for sammenkomsten fra 20. til 22. august er «Global Climat Change - the Need for Action», og ifølge invitasjonen skal man blant annet diskutere hvordan næringslivet kan bli en pådriver for et lavkarbonsamfunn.

Røkke, Reiten og Lund sa nei

EUs miljøminister Stavros Dima, den tyske miljøvernministeren, Sigmar Gabriel, Russlands Yuri Petrovich Trutnev og Bjørnøys kolleger i Danmark og Sverige, Connie Hedegaard og Andreas Carlgren, har alle fått invitasjon.

Lederen for tidligere president Bill Clintons miljøstiftelse, Ira C. Magaziner, er også på gjestelisten.

Av norske næringslivstopper er blant andre Kjell Inge Røkke (Aker Kværner), Eivind Reiten (Norsk Hydro) og Statoil-sjef Helge Lund invitert for å prate klimaendringer. Men ifølge Wiese kommer ingen av dem.

«Invitasjonen er fristende, og temaet utvilsomt høyaktuelt. I lys av andre forpliktelser i august må Reiten likevel dessverre takke nei», heter det i svaret fra President's Office i Hydro.

Personvernpolicy