Hjelpen når ikke fram

Hjelpen når ikke fram
Hjelpen når ikke fram

FN greier ikke å hjelpe titusener av somaliere som er rammet av det siste krigsutbruddet i hovedstaden Mogadishu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:

En ugandisk fredssoldat i Mogadishu deltar i en operasjon som går ut på å klarere ueksplodert sprengstoff som ligger igjen i byen etter harde kamper mellom opprørere og somaliske og etiopiske regjeringssoldater. Situasjonen har roet seg, men hundretusener av innbyggere er fortsatt på flukt, og de får ikke den hjelpen de trenger, ifølge FN. (Foto: Reuters/SCANPIX)

Nairobi (NTB-Reuters): To av tre somaliere som har måttet flykte på grunn av kampene, får ikke hjelp, opplyste FN mandag. Over 300.000 mennesker har forlatt hovedstaden de siste ukene. Mange av dem lever nå under svært kummerlige forhold både nord og sør for byen.

- Vi regner med at vi bare når 35-40 prosent av dem som trenger hjelp, og mange er allerede rammet av kolerautbrudd, sa FNs nødhjelpskoordinator John Holmes på en pressekonferanse i Kenyas hovedstad Nairobi mandag.

Han er den mest sentrale FN-tjenestemannen som har besøkt Mogadishu på over ti år.

- Sett i forhold til antall flyktninger og tilgangen til dem, har Somalia en verre flyktningkrise enn Darfur eller Tsjad eller noe annet sted dette året, fremholdt Holmes.

De som er igjen i hovedstaden, opplever overgrep og utrygghet, og flere personer har forsvunnet på uforklarlig vis. (©NTB)