PST vil tiltale Bhatti for terrorforbund

PST vil tiltale Bhatti for terrorforbund
PST vil tiltale Bhatti for terrorforbund

Politiets sikkerhetstjeneste foreslår at Arfan Bhatti (29) skal tiltales for terrorforbund etter skytingen mot den jødiske synagogen og for å ha planlagt terroraksjoner mot ambassadene til Israel og U

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Synagogen til det mosaiske trossamfunn i Oslo ble beskutt i september i fjor. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Oslo (NTB-Peter Tálos): Etter snart åtte måneder med etterforskning vil PST sende over sin innstilling før et nytt fengslingsmøte vil finne sted mot Bhatti i Oslo tingrett tirsdag klokken 10.

Innstillingen til statsadvokaten vil i følge Dagbladet.no omfatte terrorforbund, men PST vil ikke kommentere hvilke andre av de involverte i saken som vil bli konfrontert med samme tiltaleforslag.

Flere andre er siktet i saken, men bare Bhatti sitter fengslet.

Lang siktelse

- Jeg kan bekrefte at vi vil sende statsadvokaten et forslag til tiltale. Innstillingen til tiltale vil legges fram under fengslingsmøtet i Oslo tingrett i morgen, sier informasjonsmedarbeider Martin Bernsen i PST til NTB.

Politiet har også etterforsket om det finnes forbindelse mellom Bhatti og flere skyteepisoder på Østlandet de siste tre årene. I alt er han siktet for fire skyteepisoder, to av dem mot topper i det konkursrammede T5PC, ett ransforbund og ett tilfelle av falsk anmeldelse til politiet, foruten terrorsiktelsen.

29-åringen er også mistenkt for å ha skutt mot huset til journalist Nina Johnsrud, men denne saken har PST valgt å holde litt utenfor de andre sakene.

I alle fengslingsmøtene som er avholdt siden pågripelsen i fjor høst, har Bhatti nektet for at det har eksistert noen form for terrorforbund.

Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, var mandag ikke orientert om PSTs innstilling.

Tror ikke på domfellelse

Dersom statsadvokaten er enig med PST og det virkelig blir tatt ut en tiltale om terrorforbund, så vil det være første gang terrorlovgivningen vil bli forsøkt brukt etter at den ble innført i 2002.

Advokat Elden er likevel tvilende til om bevisene PST har mot Bhatti oppfyller kriteriene til å bli domfelt. Han henviser til en dom i USA der en tiltalt nylig ble frikjent for forhold som er svært like Bhattis sak.

- Etter min mening vil det være svært spesielt om Norge skal dømme noen for å snakke om angrep mot USAs eiendom i en situasjon der amerikanerne selv ser på uttalelsene som en grunnlovsfestet rettighet, sier Elden til NTB.

Personvernpolicy