Hvem skal kontrollere USAs militærmakt?

Hvem skal kontrollere USAs militærmakt?
Hvem skal kontrollere USAs militærmakt?

Hvem skal bestemme - kongressen eller presidenten?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuldertak
President George W. Bush tviholder på retten til å styre amerikanske styrker i krig. Foto: Scanpix

Den amerikanske grunnloven gir presidenten rollen som landets hærførere. Grunnlovens fedre mente at krig er en så alvorlig sak at den ikke kan overlates til de militære. Nå mener USAs folkevalgte at heller ikke presidenten bør ha kommandoen.

Presidenten bruker imidlertid sin rett til å nedlegge veto. Det gjorde han nylig, fordi han ikke ville godta en sluttdato for krigen i Irak. Han varsler at han vil gjøre det igjen hvis Kongressen vedtar et forslag som deler opp den økonomiske støtten til USA-styrkene i to, for å kunne vurdere framskrittene før den siste delen bevilges.

Dermed oppstår den underlige situasjon at Kongressen og Det hvite hus forhandler med hverandre om å bestemme USAs videre strategier i krigen. Presidenten mener ennå at krigen kan vinnes og har satt inn 21.000 ekstra soldater for å gjennomføre en siste offensiv - men uten en sluttdato. Han vil at hele beløpet på 96 milliarder dollar til styrkene i Irak og Afghanistan skal bevilges nå.

Opposisjonen som har flertallet i Kongressen, er imot USAs engasjement i Irak. De mener at krigen er tapt og vil trekke USAs styrker ut så snart som mulig. Det blir stadig færre Bush-tilhengere i Washington, særlig etter at en gruppe politikere fra hans eget, republikanske parti nylig hadde en uvanlig frisk og åpen diskusjon med presidenten. De sa klart fra at Bush' krigføring skader hans eget parti og dets sjanser til å få valgt en republikansk president ved valget i 2008. I tillegg minnet de ham på hvor klart flertall det nå er i det amerikanske folk om å gjøre en snarlig slutt på krigen i Irak.

Minner fra Nixon-tiden

For en som har fulgt amerikansk politikk i mange år, er det spesielt interessant at presidentens pressesekretær Tony Snow fant det nødvendig å presisere at møtet mellom Bush og republikanske ledere ikke var å sammenligne med det berømte møtet mellom president Nixon og republikanske ledere i 1974. Det var etter at Watergate-skandalens fulle tyngde hadde rammet Det hvite hus og gjort det umulig for presidenten å fungere som landets leder. Derfor møtte de republikanske ledere sin egen president for å formidle budskapet om at tiden nå var inne for ham til å trekke seg.

Pressesekretærens henvisning til møtet i 1974 viser at sammenlikningen ikke er helt urimelig, men at situasjonen altså ennå ikke er like alvorlig for Bush som den var for Nixon.

Tvinge presidenten

Tilbake til dagens situasjon. Når demokratene nå har den politiske kontrollen over Kongressen, mener de at de kan tvinge presidenten til å endre retningen på krigens utvikling. Som øverstkommanderende over de amerikanske militære styrker, mener presidenten at han og generalene hans skal bestemme hvor og hvordan de militære styrkene skal brukes.

- Jeg mener meget sterkt at politikerne i Washington ikke skal fortelle generalene hvordan de skal gjøre jobben sin, sier presidenten. Derfor nedla han veto, ikke bare av prinsipielle, men også av militærstrategiske grunner. Å sette en sluttdato er «en resept for kaos og forvirring», sa presidenten etter sitt veto.

Kompromiss

Bush mener dermed at lovgiverne ikke skal befatte seg med å styre krigen. Likevel må han i forbindelse med sitt veto innlede samtaler med dem som la fram forslaget, for å se om de kan finne et kompromiss.

Og det er til en viss grad optimisme i meldingene. De kan komme til enighet om å opprette å fastsette målepunkter utover i tid, hvor framgangen i krigen skal vurderes opp mot en plan. (Benchmarks). Det gjelder framfor alt å få økt innsats fra de lokale myndigheter for å gjøre det tryggere for sivilpersoner å ferdes i Irak, skape en mer rettferdig bruk av Iraks oljerikdommer, gjøre forandringer i grunnloven og få til en mer rettferdig fordeling av makten mellom folkegruppene i landet.

Et alternativ som den politiske ledelsen i det demokratiske partiet synes å foretrekke, er å redusere bevilgningen slik at den i første omgang bare skal rekke til to måneders engasjement i Irak. Dermed kan det være tilstrekkelig til at den sluttoffensiven som nå gjennomføres skal få tid til å virke. Hvis den virker, skal resten av pengene komme. Men regjeringen mener at to måneder er for kort tid til å se om sluttoffensiven er vellykket, sett med USAs øyne.

Et tredje alternativ som stadig flere antikrigs-demokrater går inn for, er ikke å gi etter for presidentens ønsker og i stedet prøve å få 2/3 flertall i begge forsamlingene i Kongressen for forslaget om å få krigsbevilgningen knyttet opp til en sluttdato. Med slikt flertall ville forslaget bli vedtatt selv mot presidentens vilje. Opposisjonens snaue flertall i begge forsamlingen gjør det lite sannsynlig at Kongressen i øyeblikket kan tvinge forslaget gjennom.

Upopulær krig

Valget høsten 2008 nærmer seg. Krigen i Irak er sterkt omstridt og meget upopulær. Det vil bli svært vanskelig for republikanerne å beholde regjeringsmakten hvis ikke Irak-krigen er brakt til en ærefull avslutning.

Derfor er en forhandlingsløsning mest sannsynlig. Bush har imidlertid tidligere vist seg høyst uforutsigbar og i stand til å trosse tilsynelatende overveldende motstand. Derfor er det heller ikke mulig å se bort fra at det kan gå mot en klassisk duell ved daggry mellom texaneren Bush og hans politiske motstandere i Washington.

Der står saken, mot en bakgrunn av at en militær løsning på krigen synes lengre unna enn noensinne. I mars ble 2.762 sivilpersoner og politifolk drept i Irak, og sannsynligvis flere i april når den irakske regjeringen blir ferdig med opptellingen. For amerikanerne var april 2007 årets hittil blodigste måned. Den sjette blodigste måned siden invasjonen i 2003.

«Krigen er tapt»

- Denne krigen er tapt, sa demokratenes leder i senatet, Harry Reid, nylig, og han har fått mye kritikk fra regjeringen for sin pessimistiske holdning. Visepresident Dick Cheney anklaget ham for å ha en taperholdning, samtidig som krigsmotstanderne gjør et stort nummer av at det nå er fire år siden president Bush avga sin berømte erklæring ombord på «USS Abraham Lincoln» om at «oppgaven er utført» - og at amerikanerne hadde vunnet krigen i Irak.

Situasjonen i Irak og den politiske «krigen om krigen» i Washington, overskygger det meste i amerikansk politikk i øyeblikket. Da demokratene overtok kontrollen i Kongressen etter valget i fjor høst, satte de i gang med en ambisiøs plan for å gjøre indrepolititiske endringer. De fikk vedtatt en «startpakke» av forslag for å markere en endring i maktforholdene, men siden har det vært stille.

Det begynner å gi republikanerne rett i deres påstand i valgkampen i fjor om at demokratene generelt er handlingslammet. Det liker demokratene dårlig når de nå står foran et presidentvalg hvor demokratene ligger an til å vinne - hvis ikke noe uforutsett skjer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp
Siste nytt
22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus