Hvem skal kontrollere USAs militærmakt?

Hvem skal kontrollere USAs militærmakt?
Hvem skal kontrollere USAs militærmakt?

Hvem skal bestemme - kongressen eller presidenten?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuldertak
President George W. Bush tviholder på retten til å styre amerikanske styrker i krig. Foto: Scanpix

Den amerikanske grunnloven gir presidenten rollen som landets hærførere. Grunnlovens fedre mente at krig er en så alvorlig sak at den ikke kan overlates til de militære. Nå mener USAs folkevalgte at heller ikke presidenten bør ha kommandoen.

Presidenten bruker imidlertid sin rett til å nedlegge veto. Det gjorde han nylig, fordi han ikke ville godta en sluttdato for krigen i Irak. Han varsler at han vil gjøre det igjen hvis Kongressen vedtar et forslag som deler opp den økonomiske støtten til USA-styrkene i to, for å kunne vurdere framskrittene før den siste delen bevilges.

Dermed oppstår den underlige situasjon at Kongressen og Det hvite hus forhandler med hverandre om å bestemme USAs videre strategier i krigen. Presidenten mener ennå at krigen kan vinnes og har satt inn 21.000 ekstra soldater for å gjennomføre en siste offensiv - men uten en sluttdato. Han vil at hele beløpet på 96 milliarder dollar til styrkene i Irak og Afghanistan skal bevilges nå.

Opposisjonen som har flertallet i Kongressen, er imot USAs engasjement i Irak. De mener at krigen er tapt og vil trekke USAs styrker ut så snart som mulig. Det blir stadig færre Bush-tilhengere i Washington, særlig etter at en gruppe politikere fra hans eget, republikanske parti nylig hadde en uvanlig frisk og åpen diskusjon med presidenten. De sa klart fra at Bush' krigføring skader hans eget parti og dets sjanser til å få valgt en republikansk president ved valget i 2008. I tillegg minnet de ham på hvor klart flertall det nå er i det amerikanske folk om å gjøre en snarlig slutt på krigen i Irak.

Minner fra Nixon-tiden

For en som har fulgt amerikansk politikk i mange år, er det spesielt interessant at presidentens pressesekretær Tony Snow fant det nødvendig å presisere at møtet mellom Bush og republikanske ledere ikke var å sammenligne med det berømte møtet mellom president Nixon og republikanske ledere i 1974. Det var etter at Watergate-skandalens fulle tyngde hadde rammet Det hvite hus og gjort det umulig for presidenten å fungere som landets leder. Derfor møtte de republikanske ledere sin egen president for å formidle budskapet om at tiden nå var inne for ham til å trekke seg.

Pressesekretærens henvisning til møtet i 1974 viser at sammenlikningen ikke er helt urimelig, men at situasjonen altså ennå ikke er like alvorlig for Bush som den var for Nixon.

Tvinge presidenten

Tilbake til dagens situasjon. Når demokratene nå har den politiske kontrollen over Kongressen, mener de at de kan tvinge presidenten til å endre retningen på krigens utvikling. Som øverstkommanderende over de amerikanske militære styrker, mener presidenten at han og generalene hans skal bestemme hvor og hvordan de militære styrkene skal brukes.

- Jeg mener meget sterkt at politikerne i Washington ikke skal fortelle generalene hvordan de skal gjøre jobben sin, sier presidenten. Derfor nedla han veto, ikke bare av prinsipielle, men også av militærstrategiske grunner. Å sette en sluttdato er «en resept for kaos og forvirring», sa presidenten etter sitt veto.

Kompromiss

Bush mener dermed at lovgiverne ikke skal befatte seg med å styre krigen. Likevel må han i forbindelse med sitt veto innlede samtaler med dem som la fram forslaget, for å se om de kan finne et kompromiss.

Og det er til en viss grad optimisme i meldingene. De kan komme til enighet om å opprette å fastsette målepunkter utover i tid, hvor framgangen i krigen skal vurderes opp mot en plan. (Benchmarks). Det gjelder framfor alt å få økt innsats fra de lokale myndigheter for å gjøre det tryggere for sivilpersoner å ferdes i Irak, skape en mer rettferdig bruk av Iraks oljerikdommer, gjøre forandringer i grunnloven og få til en mer rettferdig fordeling av makten mellom folkegruppene i landet.

Et alternativ som den politiske ledelsen i det demokratiske partiet synes å foretrekke, er å redusere bevilgningen slik at den i første omgang bare skal rekke til to måneders engasjement i Irak. Dermed kan det være tilstrekkelig til at den sluttoffensiven som nå gjennomføres skal få tid til å virke. Hvis den virker, skal resten av pengene komme. Men regjeringen mener at to måneder er for kort tid til å se om sluttoffensiven er vellykket, sett med USAs øyne.

Et tredje alternativ som stadig flere antikrigs-demokrater går inn for, er ikke å gi etter for presidentens ønsker og i stedet prøve å få 2/3 flertall i begge forsamlingene i Kongressen for forslaget om å få krigsbevilgningen knyttet opp til en sluttdato. Med slikt flertall ville forslaget bli vedtatt selv mot presidentens vilje. Opposisjonens snaue flertall i begge forsamlingen gjør det lite sannsynlig at Kongressen i øyeblikket kan tvinge forslaget gjennom.

Upopulær krig

Valget høsten 2008 nærmer seg. Krigen i Irak er sterkt omstridt og meget upopulær. Det vil bli svært vanskelig for republikanerne å beholde regjeringsmakten hvis ikke Irak-krigen er brakt til en ærefull avslutning.

Derfor er en forhandlingsløsning mest sannsynlig. Bush har imidlertid tidligere vist seg høyst uforutsigbar og i stand til å trosse tilsynelatende overveldende motstand. Derfor er det heller ikke mulig å se bort fra at det kan gå mot en klassisk duell ved daggry mellom texaneren Bush og hans politiske motstandere i Washington.

Der står saken, mot en bakgrunn av at en militær løsning på krigen synes lengre unna enn noensinne. I mars ble 2.762 sivilpersoner og politifolk drept i Irak, og sannsynligvis flere i april når den irakske regjeringen blir ferdig med opptellingen. For amerikanerne var april 2007 årets hittil blodigste måned. Den sjette blodigste måned siden invasjonen i 2003.

«Krigen er tapt»

- Denne krigen er tapt, sa demokratenes leder i senatet, Harry Reid, nylig, og han har fått mye kritikk fra regjeringen for sin pessimistiske holdning. Visepresident Dick Cheney anklaget ham for å ha en taperholdning, samtidig som krigsmotstanderne gjør et stort nummer av at det nå er fire år siden president Bush avga sin berømte erklæring ombord på «USS Abraham Lincoln» om at «oppgaven er utført» - og at amerikanerne hadde vunnet krigen i Irak.

Situasjonen i Irak og den politiske «krigen om krigen» i Washington, overskygger det meste i amerikansk politikk i øyeblikket. Da demokratene overtok kontrollen i Kongressen etter valget i fjor høst, satte de i gang med en ambisiøs plan for å gjøre indrepolititiske endringer. De fikk vedtatt en «startpakke» av forslag for å markere en endring i maktforholdene, men siden har det vært stille.

Det begynner å gi republikanerne rett i deres påstand i valgkampen i fjor om at demokratene generelt er handlingslammet. Det liker demokratene dårlig når de nå står foran et presidentvalg hvor demokratene ligger an til å vinne - hvis ikke noe uforutsett skjer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 Brannfly savnet i Australia05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler
Siste nytt
06:00NorgeVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Verden75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15VerdenBrannfly savnet i Australia05:15NorgeSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus