Meny

President Paules balansekunst

President Paules balansekunst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye idrettspresidenten skal innfri temmelig høye forventninger. Selv ønsker Tove Paule å være åpen og inkluderende, men NIF trenger også et fast og tydelig lederskap, skriver ABC Nyheter-kommentat
foto: Scanpix

Kommentaren er skrevet av Dag Vidar Hanstad.

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com


Det var jammen på tide at Idrettsforbundet fikk en kvinnelig president. Tove Paule fremstår som en representant for den frivillige bevegelsen hun har vært en del av i flere tiår. På sett og vis er idretten brakt tilbake til grasrota, noe som gir henne et godt utgangspunkt når tilliten til NIF skal bygges opp igjen. Tove Paule kjenner norsk idrett, og søndag vant hun fordi bevegelsen ville ha en av sine egne.

Koblingen til grasrota egner seg imidlertid best i festtaler. Hva hun evner å gjøre for fotballsparkende unger og loddselgende foreldre, vil bli målt i gjennomslagskraften hun oppnår høyt oppe i idrettshierarkiet og i det politiske systemet.

Utad handler det om å skape best mulig rammebetingelser, mens hun internt blant annet må sørge for en forsoning med de store forbundene, som jobbet intenst mot hennes kandidatur.

Kampen om pengene

Marsjordren fra idrettstinget er å starte jakten på flere offentlige midler. Sugerør skal blant annet stikkes inn i departementene for kunnskap og helse og omsorg. Mer penger vil man også ha fra Kulturdepartementet gjennom nok en endring av tippenøkkelen. Her vil kravene til politisk teft fra den nye idrettspresidenten være avgjørende, for hvor hardt skal man presse på? På et eller annet tidspunkt vil forståelsen for mer penger til idretten bli erstattet med griskhet.

Her kan det være klokt å lytte litt til mannen som har fremstått som Tove Paules sterkeste kritiker. Fra tingets talerstol ga skipresident Sverre Seeberg uttrykk for at det vil være strategisk helt feil å gå til kamp mot kulturen om spillemidlene. Ikke bare fordi man da kan risikere å få Trond Giske på motsatt banehalvdel, men også fordi det da blir tungt å komme inn i noen av de andre departementenes budsjetter.

I denne prosessen vil Tove Paule gjøre nytte av at hun har fått med seg et team som kan dette spillet. Visepresidentene Odd-Roar Thorsen og Børre Rognlien har vært involvert i slike prosesser gjennom et langt yrkes- og foreningsliv, og det ser ut til at man også i det nye styret vil ha kompetanse.

De store på laget

Innad i idretten vil idrettskretsene med rette påberope seg at de sikret seieren for Paule. Det bør ikke hindre at hun setter fart i viktige prosesser rundt regionalisering og oppgavefordeling. Kretsene bør bli gjenstand for grundig evaluering.

På kort sikt vil likevel den viktigste jobben være å komme i dialog med de store forbundene, som sto på så hardt for å finne en annen president. I denne saken er det riktignok forbundene som har den største utfordringen. Strategien var totalt feilslått, og de fikk ikke bare kretsene mot seg, men også mange av de mindre særforbundene.

I så måte har Tove Paule et ganske godt utgangspunkt. Lederne i fotball, ski og håndball ble satt temmelig grundig på plass i Skien, og de innser trolig at strategien må endres i årene som kommer - hvis de ønsker å være en del av dette fellesskapet.

Les om idrettstinget på www.sportsanalyse.com.
Tidligere kommentarer fra Dag Vidar Hanstad finner du her .

LES OGSÅ:
Giske er mektigst i norsk idrett

Det kaotiske presidentvalget

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus