SV krever rakett-oppvask

SV forlanger å få vite hva som skjedde da Forsvarsdepartementet bidro til at norsk industri leverte til USAs rakettforsvar uten å informere daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV er forbannet på Forsvarsdepartementet fordi norsk industri skal ha bidratt til USAs rakettskjoldplaner. Foto: Missile Defence Agency.SV er forbannet på Forsvarsdepartementet fordi norsk industri skal ha bidratt til USAs rakettskjoldplaner. Foto: Missile Defence Agency.

Bergens Tidende avslørte i helgen at Norge bidro til det amerikanske forsvarets satsing på rakettskjold, uten at sentrale norske politikere ble informert.

Norske investorer solgte en teknisk plattform som er avgjørende for det amerikanske rakettskjoldet. Fortjenesten ble nærmere 68 millioner kroner på salget av plattformen, som er utstyrt med verdens kraftigste radar.

Fremtredende forskere og sentrale politikere fra ulike partier er sterkt kritiske til hvordan Forsvarsdepartementet jobbet for norske bidrag til USAs omstridte rakettforsvar.

SVs forsvarspolitiske talsmann på Stortinget, Bjørn Jacobsen, vil umiddelbart ta opp saken, og forlange alle opplysninger på bordet «slik at folk får vite hva som foregår».

- Offisielt er vi mot rakettforsvaret, men vi gjør noe annet i praksis. Jeg er skremt. Forsvarsdepartementet har satt parlamentarismen ut av spill, bare for å fremme interessene til norsk industri, sier Jacobsen til BT.

Investorene fikk hjelp av Forsvarsdepartementet til å selge plattformen. Departementet var også sentrale i å legge press på amerikanerne for at norsk industri skulle få flere kontrakter knyttet opp til rakettforsvaret.

Til tross for at verken Kjell Magne Bondevik eller Stortinget ble informert skjedde dette med FDs velsignelse.

Daværende statssekretær Gunnar Heløe i Forsvarsdepartementet har uttalt at saken ikke var politisk kontroversiell.

Bjørn Jacobsen mener Forsvarsdepartementet har tråkket langt over streken:

- Etter mitt skjønn ble statsminister Bondevik bedratt av Forsvarsdepartementet. Slik jeg oppfattet ham var han for nedrustning og mot rakettforsvaret. Departementet har gjort seg skyldig i en voldsom forsømmelse, både overfor sin egen regjering, men også overfor Stortinget. (©NTB)

Saken ble oppdatert med bakgrunnsinfomasjon kl 12.05

Forsidefoto: Missile Defence Agency

Personvernpolicy