Stor demonstrasjon mot den tyrkiske regjeringen

Stor demonstrasjon mot den tyrkiske regjeringen
Stor demonstrasjon mot den tyrkiske regjeringen

Flere hundre tusen mennesker samlet seg søndag i Izmir i Tyrkia for å demonstrere mot regjeringen og for landets sekulære styresett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix / Reuters / Fatih Saribas
Folk vifter med flagg fra taket av husene sine og tusenvis av tyrkere demonstrere mot regjeringen og for landets sekulære styresett.

Izmir (NTB-AP-Reuters): Arrangørene sier de venter stort frammøte, og at om lag to millioner tyrkere vil slutte seg til demonstasjonen i løpet av dagen.

Et hav av røde flagg og bilder av Mustafa Kemal Atatürk, grunnleggeren av den sekulære staten Tyrkia, preget søndagens protest i Izmir.

- Tyrkia er sekulært og skal fortsette å være sekulært, ropte demonstrantene.

Den tyrkiske opposisjonen har blokkert valget av ny president i nasjonalforsamlingen og hindret dermed at utenriksminister Abdullah Gül fra det islamistvennlige regjeringspartiet AKP ble landets nye president.

Opposisjonen frykter at Gül ville ha utvannet det sekulære styresettet i Tyrkia.

- Vi kommer til å fortsette å demonstrere til vi oppnår resultater. Dette er vår plikt så lenge det finnes en utvikling som truer den sekulære republikken, sier Turkan Saylan, en av arrangørene av søndagens demonstrasjon.

Tyrkisk politi hadde plassert store styrker i gatene i Izmir før søndagens demonstrasjon etter at en bombe eksploderte på et marked i Tyrkias tredje største by lørdag. (©NTB)

Personvernpolicy