Meny

Stor demonstrasjon mot den tyrkiske regjeringen

Stor demonstrasjon mot den tyrkiske regjeringen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre tusen mennesker samlet seg søndag i Izmir i Tyrkia for å demonstrere mot regjeringen og for landets sekulære styresett.

Foto: Scanpix / Reuters / Fatih Saribas
Folk vifter med flagg fra taket av husene sine og tusenvis av tyrkere demonstrere mot regjeringen og for landets sekulære styresett.
Izmir (NTB-AP-Reuters): Arrangørene sier de venter stort frammøte, og at om lag to millioner tyrkere vil slutte seg til demonstasjonen i løpet av dagen.

Et hav av røde flagg og bilder av Mustafa Kemal Atatürk, grunnleggeren av den sekulære staten Tyrkia, preget søndagens protest i Izmir.

- Tyrkia er sekulært og skal fortsette å være sekulært, ropte demonstrantene.

Den tyrkiske opposisjonen har blokkert valget av ny president i nasjonalforsamlingen og hindret dermed at utenriksminister Abdullah Gül fra det islamistvennlige regjeringspartiet AKP ble landets nye president.

Opposisjonen frykter at Gül ville ha utvannet det sekulære styresettet i Tyrkia.

- Vi kommer til å fortsette å demonstrere til vi oppnår resultater. Dette er vår plikt så lenge det finnes en utvikling som truer den sekulære republikken, sier Turkan Saylan, en av arrangørene av søndagens demonstrasjon.

Tyrkisk politi hadde plassert store styrker i gatene i Izmir før søndagens demonstrasjon etter at en bombe eksploderte på et marked i Tyrkias tredje største by lørdag. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus