Meny

Paule valgt til ny idrettspresident

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tove Paule ble søndag valgt til ny idrettspresident med klar stemmeovervekt. Hun er den første kvinne som når helt til topps i norsk idrett. Det var altså en historisk valgseier.

Tove Paule er valgt til ny president i Norges Idrettsforbund (NIF). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXTove Paule er valgt til ny president i Norges Idrettsforbund (NIF). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Skien (NTB-Per-Kristian Eriksen):

Ved selve valget hadde hun bare Roald Bergsaker som motkandidat. Han fikk 65 stemmer mot Paules 96. Det var dermed ikke tvil om at idretts-Norge ville ha Paule. Hun fikk også med seg Odd-Roar Thorsen og Børre Rognlien som 1. og 2. visepresident. Mange snakket om troikaen som et «dream team», og kabalen ble lagt lørdag kveld i forbindelse med den store festmiddagen Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité hadde i Skien.

– Det blir en utfordring, men jeg gleder meg veldig til å ta fatt på denne jobben. Akkurat nå føler jeg lettelse. Det er deilig at dette er over nå, for jeg skal ikke legge skjul på at det har vært en tøff valgkamp.

– Årsaken til at jeg vant er kanskje at jeg har opptrådt ryddig og vært meg selv. Det er heller ikke til å komme fra at jeg har hatt veldig lojale støttespillere, sa Tove Paule til NTB etter at valget var over.

Stig Hvide Smith og Bjørn Hamre falt ut av presidentkampen tidlig lørdag, mens Odd-Roar Thoresen lørdag kveld ble hentet inn på Paules «lag». Dermed ble det et temmelig enkelt valg for de 161 stemmeberettigede tingdelegatene i Skien.

Erfaren ledertrio

– Alle de foreslåtte kandidatene var godt kvalifisert til den jobben de skulle velges til, men det var moro at en kvinne ble valgt. Dette er jo idrettshistorie. De tre som ble valgt i presidentskapet i norsk idrett er erfarne og tunge idrettsledere. Jeg ser fram til å samarbeide med dem, sa kulturminister Trond Giske til NTB.

Han sa videre at han kommer til å ta initiativ til et møte med hele det nyvalgte idrettsstyret ganske raskt, for det er viktige saker som må avklares.

– Den aller største utfordringen er å få på plass spillpolitikken så raskt som mulig, og jeg er sikker på at jeg har idrettens støtte til å få gjennom det jeg kjemper for, sa Trond Giske. Han setter mye inn på å få en sentralisert spillpolitikk, i motsetningen til Kristelig Folkeparti og Høyre som mener at kommunene selv må få bestemme om de vil ha de nye automatene eller ikke.

– Det står om mye penger for idretten. Faktisk dreier det seg om 350 millioner kroner i året, sa Giske til NTB på idrettstinget søndag.

Han sa også at jobben med OL-søknaden og statsgarantien kommer til å ta mye tid og bli krevende i tiden som kommer, og Giske er også opptatt av anleggssituasjonen i idretts-Norge.

Tillit

– At jeg skulle vinne så klart tar jeg som en stor tillit til meg, og nå er jeg klar til å starte jobben så å si umiddelbart, sa Tove Paule.

– Jeg har skaffet meg en avtale med Trond Giske. Vi må snakke om automatsaken som er en stor utfordring. I styret mitt kommer jeg også til å rydde opp i den ukulturen som har vært. Vi må legge en plattform som går ut på å lytte til hverandre, kommunisere åpent og ikke minst respektere hverandre.

Hun la ikke skjul på viktigheten av å ha med Odd-Roar Thorsen og Børre Rognlien i presidentskapet.

– Vi kjenner hverandre godt, og vet at vi kan jobbe godt sammen, mente Paule. Hun sa også at hun ikke trodde det ville bli noe problem for henne at en del store særforbund ikke støttet henne, men gikk for Bergsaker.

– Det er jo ingen overraskelse at det skulle bli slik. En del av dem som ikke stemte på meg har jo sagt at det ville skje på grunn av min rolle i Karl-Arne Johannessen-saken med hemmeligholdet av den virkelige årsaken til at han måtte trekke seg, sa Tove Paule.

Tilbake til hverdagen

Allerede tirsdag er den nyvalgte idrettspresidenten tilbake i hverdagen. Da skal hun være speaker på kretsmesterskapet i turn for kvinner i Drammen. Hun får ikke lang tid til å hvile på laurbærene.

– Kommer du til å jobbe på heltid i Idrettens Hus i Oslo?

– Det er ikke helt avklart ennå. Først og fremst må jeg avklare noen saker i forhold til den sivile jobben min, og så må vi gjøre noen avklaringer innad i det nye idrettsstyret.

– Jeg kommer i hvert fall ikke til å gjøre hele jobben selv. For jeg har en arbeidsform som går ut på å delegere, sa Tove Paule til NTB.

Hun innrømmet at hun hadde en god følelse før valget søndag, for det aller meste av kabalen ble lagt lørdag kveld. Da visste Tove Paule også at hun hadde bred støtte, men helt sikker kunne hun ikke være før de 161 stemmeberettigede tingdelegatene hadde talt. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus