Norge på Europa-bunnen i bruk av ny kreftmedisin

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er på bunnplass i Europa når det gjelder introduksjon av nye og livsviktige medisiner til kreftpasienter, viser en svensk undersøkelse gjort i 25 europeiske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel mener det er et paradoks at verdens rikeste land ligger så langt etter. (Foto: Siv-Elin Nærø)Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel mener det er et paradoks at verdens rikeste land ligger så langt etter. (Foto: Siv-Elin Nærø)

Oslo (NTB): - Vi har vært sene med å ta i bruk nye medisiner. Det er blitt noe bedre de senere år, men vi ligger fortsatt langt bak nabolandene våre, sier professor i kreftsykdommer ved Ullevål universitetssykehus, Erik Wist, til Dagsavisen.

Undersøkelsen er utført av forskerne Nils Wilking ved Karolinska Institutet og Bengt Jönsson ved Handelshøgskolen i Stockholm. De har sammenlignet 25 land ut fra hvor hurtig landene tilbyr nye kreftmedisiner til pasienter.

Norge havner sammen med Polen, Tsjekkia, Ungarn og Storbritannia under gjennomsnittet i Europa.

- Vi er overrasket over at Norge innen visse terapiområder satser penger på et høyt nivå, men på kreftområdet virker det som de ikke gjør det, sier Wilking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Irland, Hellas og Italia ligger på gjennomsnittet for Europa, mens Finland, Frankrike, Spania, Sveits og Østerrike ligger over gjennomsnittet.

Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel mener det er et paradoks at Norge ligger så langt bak når vi er blant verdens rikeste land. (©NTB)