Ny bok avslører israelskfransk atomsamarbeid

Ny bok avslører israelskfransk atomsamarbeid
Ny bok avslører israelskfransk atomsamarbeid

Israel og Frankrike inngikk i sin tid en hemmelig avtale om å utvikle atomvåpen sammen. Avtalen ble ikke satt ut i livet, men det var med fransk hjelp at israelerne ble en atommakt, heter det i en n

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:

Den israelske fredsprisvinneren og politiske veteranen Shimon Peres spilte en viktig rolle, da Israel med fransk hjelp begynte arbeidet med å skaffe seg atomvåpen. Israel og Frankrike inngikk blant annet en avtale om å framstille kjernefysiske våpen sammen, men denne avtalen ble ikke satt ut i livet. Peres sto sentralt, da Israel anskaffet et fransk atomreaktor, heter det i en ny biografi. Her er Peres fotografert 26. april i år Foto: REUTERS/Nikola Solic /SCANPIX.

Boken, som er skrevet av den israelske historikeren Michael Bar-Zohar, kaster nytt lys over Frankrikes rolle i det israelske atomprogrammet. Norge forsynte i sin tid israelerne med tungtvann, som var viktig, men ikke avgjørende for utvikling av kjernefysiske våpen.

Nylig frigitte dokumenter fra regjeringsarkivene i Jerusalem og Paris viser at Shimon Peres spilte en nøkkelrolle i atomsamarbeidet med franskmennene. Han ble siden både statsminister, utenriksminister og fredsprisvinner. Ifølge Michael Bar-Zohar sto Peres blant annet bak kjøpet av en atomreaktor fra Frankrike.

I sin 500 sider lange bok «Shimon Peres - biografien», som er utgitt både på hebraisk og på engelsk, avdekker Bar-Zohar til nå ukjente detaljer om hvordan polskfødte Peres ble en hovedarkitekt bak opprustningen av den israelske militærmaskinen. Han skal blant annet ha sørget for at Israel med fransk hjelp fikk bygd reaktoren i Dimona i Negev-ørkenen sør i landet.

Fagfolk mener ifølge nyhetsbyrået Reuters at Israel har brukt Dimona-reaktoren til å framstille opp til 200 kjernefysiske stridshoder. Israelerne vil verken benekte eller bekrefte at de har atomvåpen, og den franske ambassaden i Jerusalem har ikke villet svare på Reuters' henvendelser om det angivelige samarbeidet som omtales i Peres-biografien.

Shimon Peres er i dag israelsk visestatsminister og regnes som en av de mulige kandidatene når nasjonalforsamlingen Knesset 13. juni skal velge ny president etter Moshe Katsav. Peres var statsminister i 1984-86 og 1995-1996, han har vært visestatsminister siden 2005 og ble i 1994 tidelt Nobels fredspris sammen med Yitzhak Rabin og Yasser Arafat. (©NTB)

Personvernpolicy