Nynorsk - spynorsk

<p Etter at jeg avla min siste nynorsk-eksamen på videregående har jeg ærlig talt ikke tenkt mer over saken. Inntil jeg begynte i redaksjonen hos ABC Nyheter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC NYHETER er nettavisen til Startsiden.no . Startsiden har også en tvillingsøster, den nynorske startsida.no. Disse har levd lykkelig side om side en god stund, med overlapp til redaksjonen i ABC Nyheter. Med fokuset på nynorsk i startsida.no har vi vært så heldige å få tilgang til dyktige journalister som skriver sakene sine på nynorsk. Men innhold i saker og dyktige skribenter spiller ingen rolle. For noen er nynorsk et rødt flagg – og det mangler ikke på tilbakemeldinger til redaksjonen.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

«OVERSETT TIL NORSK», er den vanlige. Men også en av de snilleste tilbakemeldingene. For av kommentarer og innspill som sendes til redaksjonen overgår nynorsk selv holdninger til og meninger om islam. Hva skyldes dette hatet?

SOM ELEV på videregående skole i Commodore 64's gullalder, kunne ikke jeg heller fordra nynorsk. Faktisk var nynorskordboka en av de få bøkene som havnet på bålet som en venninne og jeg fyrte opp i skolegården med papirene våre, etter tre års endt skolegang. Jeg skal til og med innrømme at jeg gikk så langt at jeg pleide å krysse ut «Noreg» da dette dukket opp på femtilappen rundt den tiden. Det var dog en forskjell. Hovedgrunnen til at vi hatet nynorsk var at det var forbundet med unødvendig tvang. Vi skjønte jo hva som sto der og det var så tilnærmet det vi snakket selv at det var ubegripelig at vi skulle bruke tid og krefter på det.

Å LESE nynorsk, derimot. Se, det var noe helt annet. Som et levende, ordrikt språk kan nynorsken spille på flere strenger enn bokmål. Kunne du tenkt deg Jakob Sandes dikt på bokmål? Eller Kjell Aukrusts «Flåklypa Grand Prix» med stemmer fra Oslo Vest? Neppe.

SOM SAGT. Etter at jeg sluttet på videregående har jeg knapt ofret nynorsken en tanke. Med unntak av en forestilling, har jeg hatt stor glede av å gå i Det Norske Teater. Og den forestillingen mener jeg å huske var basert på noe fra Kjell Aukrust -helt umulig å forstå for en Oslo-jente som knapt tør bevege sine høye hæler utenfor Ring 2. Men utover det kan jeg ikke huske at jeg har følt meg spesielt plaget av at det dukker opp nynorsk her og der.

SÅ DA jeg begynte i ABC Nyheter syntes jeg faktisk det var utrolig hyggelig å stifte bekjentskap med nynorsken igjen. Ikke det. Jeg ville måttet tvinges med ville hester for å forsøke å skrive det selv. Men jeg synes at det at vi, som en av de få nettavisene i Norge, har artikler og saker på begge målformer bidrar til å gjøre oss litt annerledes. Det er litt kult, faktisk.

SÅ KAN man sikkert fortsatt argumentere med at nynorsk er et unaturlig språk, skapt av et knippe dialekter fra et begrenset område og således ikke engang representativt for den rike floraen av norske dialekter. Og så da? Get over it, for å si det på godt norsk!

Hva synes du? Er det tvangen fra skolen som gjør at noen hater nynorsk? Registrer deg her og kommenter nedenfor!

Personvernpolicy