Åpen for alle - alltid

Hellig okse fikk smittsom sykdom

Hellig okse fikk smittsom sykdom
Hellig okse fikk smittsom sykdom
Artikkelen fortsetter under annonsen

En syk hellig okse gir myndighetene i Wales hodepine. Lokale hinduer advarer om internasjonale reaksjoner hvis helligdommen ender som nødslakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:

Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Oksen Shambo har testet positivt for sykdommen kvegtuberkulose, og alle gjeldende regler og direktiver tilsier at han må bøte med livet. Men smittevernsmyndighetene har så langt ikke klart å overbevise munkene i hindutempelet hvor Shambo har sitt tilholdssted.

– Hvis de kommer inn her og forsøker å vanhellige tempelet og tar dette dyret med makt, så vil det bli en internasjonal sak, sier en munk som kaller seg bror Alex.

Protester

Da tempelet tidligere denne måneden fikk beskjed om at oksen måtte avlives, ble det raskt satt i gang en fredelig protestaksjon. Over 4.000 personer har så langt deltatt i en underskriftskampanje med krav om at Shambo må få leve.

Storbritannias Hindu-forum sier de planlegger en markering hvor deltakerne skal forme en menneskelig lenke rundt tempelet, som offisielt heter Samfunnet for Guds mange navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isolert

For tiden holdes Shambo isolert på et spesialkonstruert hellig sted i tempelet. Bror Alex sier menigheten vil gjøre alt som står i deres makt for å hindre smitte hvis oksen får leve. Han advarer mot å krenke de religiøse følelsene til verdens hinduer, som anser både okser og kyr som hellige.

En talskvinne for den regionale regjeringen i Wales sier hun forstår at saken kan føles vanskelig for Shambos eiere, men understreker at det er viktig å hindre spredning av kvegtuberkulose.

Sykdommen kan smitte både folk å fe, så hvis den tuberkuløse oksen blir benådet, må han holdes på betryggende avstand fra munkene i hindutempelet. (©NTB)