Fortsatt på FNs terrorliste

Fortsatt på FNs terrorliste
Fortsatt på FNs terrorliste
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar står fortsatt på en oppdatert FN-liste over personer med tilknytning til al-Quida og Taliban. - Vi vet ennå ikke hva dette bygger på, sier hans advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sanksjonskomite har nå sendt ut en fersk og oppdatert liste over personer og organisasjoner som de mener har bånd til terrornettverket al-Quida og de afghanske Taliban-styrkene.

Den eneste med norsk tilknytning er fortsatt Mulla Krekar som er bosatt i Oslo.

Kontakt med USA?

Da Krekars plass på listen ble offentlig kjent like før jul, bebudet en av hans advokater, Arvid Sjødin, tiltak overfor norske myndigheter for å bringe klarhet i hvorfor mullaen var plassert på denne oversikten som er utarbeidet på USAs initiativ.

Sjødin har ennå ikke fått noen forklaring på dette, og den nye oppdateringen av listen gjør dette enda viktigere, mener han.

- Vi vil gjøre vårt ytterste for å avdekke om norske myndigheter har vært med på å sette Krekar på denne listen. Det ville være oppsiktsvekkende hvis dette skjedde bare fra USAs side og ikke uten kontakt med landet han bor i, sier Sjødin til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos Utenriksdepartementet (UD) avviser en kontakt med USA om dette.

- UD har ikke mottatt anmodning om informasjon fra USA i denne saken, sier Frode Overland Andersen ved UDs kommunikasjonsenhet, til ABC Nyheter.

Finansiering av terror

Etter forrige listeplassering var det kun en melding fra et nyhetsbyrå som bidro til en forklaring for advokat Sjødin - at Krekar skulle ha bidratt til finansiering av terrorvirksomhet mens han var bostatt i Norge.

- Men det skal ha skjedd på et tidpunkt hvor Krekar verken hadde konti eller annet i Norge, så den forklaringen finner vi svært lite sannsynlig, sier advokaten.

På den ferske terrorlisten er det oppført fire nye personer under Taliban-delen og 11 nye under Al-Qaida-delen.

Foto: Scanpix