Krigsforbrytersiktet har lagt kortene på bordet

Mannen som er siktet for krigsforbrytelser i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet har i avhør erkjent forhold knyttet til krigen, men nekter straffskyld etter siktelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): 40-åringen vil fredag ettermiddag bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Kripos har varslet at de vil kreve fire ukers varetekt med brev- og besøkskontroll for familiefaren.

- Politiet har varslet at de vil legge ned krav om lukkede dører. Det vil bli støttet av forsvaret av hensyn til den siktedes familie, sier advokat Heidi Bache-Wiig til NTB.

Ifølge advokaten har hennes klient forståelse for at politiet må etterforske saken og er forberedt på å bli fengslet. Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld etter siktelsen som omfatter flere tilfeller av frihetsberøvelse, grov legemsbeskadigelse, voldtekter og seksuelle overgrep under krigen på Balkan.

Mannen har de siste dagene vært i lange avhør med etterforskerne fra Kripos. Ifølge advokaten har han lagt kortene på bordet og erkjent mange forhold fra leiren Dretelj. Kripos mener den siktede mannen har vært medlem av en militær eller paramilitær organisasjon, HOS, en høyreekstrem kroatisk militsgruppe. HOS var ansvarlig for blant annet fangeleiren Dretelj i perioden mai til slutten av august 1992.

- Han erkjenner å ha vært i leiren, i den grad den kan kalles det. Til å begynne med var den kanskje bare oppsamlingsplass for fanger. Men han forklarer også det som skjedde med at det var krig, sier Bache-Wiig. (©NTB)

Personvernpolicy