Meny

- Bloggere er dagens punkere

- Bloggere er dagens punkere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens popmusikk mangler autensitet og de fleste band er karaoke-artister, mener multi-kunstneren Malcolm McLaren, som fredag gjester Oslo.
Foto:
CAMERA PRESS/David Sillitoe

ABCNyheter møtte den eksentriske bransjesvindleren for å høre om hans nye performance-prosjekt. Opptredenen finner sted på Parkteatret scene i kveld og vil inneholde elementer fra hele hans karriere, inklusiv en versjon av The Zombies 60-tallshit 'She's Not There'. McLarens versjon vil dog likne mer på hans egen fra soundtracket i «Kill Bill II». I tillegg lover han minst tre lyssatte vegger.

Sid

Den legendariske eks-manageren snakker fremdeles mye om Sex Pistols-æraen, og om hvordan bursdagsbarnet Sid Vicious (John Simon Ritchie/Beverly) hadde endt opp som bassist, og ikke som vokalist, fremfor Johnny Rotten. En misforståelse mellom Vivienn Westwood og McLaren om hvilken 'John' hun hadde hatt innom butikklokalene i Sex, ledet imidlertid McLaren til John Lydon, som verken var høy eller kjekk. Han likte ikke engang rock'n roll, slik Vivienn hadde beskrevet ham, men han ble likefullt kjerneelementet da Sex Pistols endret rocken for all tid for 30 år siden.

Bloggere er dagens punkere

McLaren ser ikke mye autentisitet i dagens popmusikk, og mener de aller fleste band i dag stort sett er karaoke-artister.

- De som viderefører kraften av punken blant dagens unge, er definitivt bloggerne. Nettet gir individet en unik frihet som gjør at alle kan ytre seg, så og si usensurert. Man trenger ikke engang oppgi navnet sitt! Det blir uvesentlig hva du egentlig heter, for du har din egen identitet der ute, humrer skotten sardonisk.

Damien Hirst

McLaren er ikke like begeistret over hvor fort dagens samtidskunstnere blir anerkjent. Han mener billedkunstnere som Damien Hirst ikke hadde steget så rask i pris for innholdet, men fordi pengefolk har bestemt seg for at legge inn store beløp for å generere verdiskapning.

- Alt går fort nå. Verden raser så raskt av gårde at barn som vokser opp i dag ikke engang rekker å bygge seg en egen identitet.

Den kunstinteresserte skotten påpeker at mye av samtidskunsten dermed også mister noe av effekten av å kunne 'vokse' sammen med befolkningen over tid, men i stedet ble hedret umiddelbart på grunn av prisen.

- Nå har Damien Hirst tilbudt fem millioner pund for en komplett samling av vår gamle bondage-kolleksjon. For en fetisjist, sukker McLaren mens han rister oppgitt på hodet.

Skottenes strid

Malcolm McLaren, som i 2000 stilte til valg som borgermester i London, har meninger om mye, men er ikke udelt begeistret over skottenes stadig økende ambisjoner om løsrivelse fra Storbritannia.

- Det er fremdeles store mentalitetsmotsetninger mellom høylandet og lavlandet, men det er de bibeltro i høylandet som er mest for løsrivelse, sier mannen som selv oppga McLaren-klanens tartanfarger til blått, grønt og litt gult.

Malcom McLaren holder fredag foredrag i Rococco-salen på Grand Hotel.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus