Norge røk ut av Melodi Grand Prix

Norge røk ut av Melodi Grand Prix
Norge røk ut av Melodi Grand Prix

Guri Schanke (45) røk ut i semifinalen torsdag kveld, og Norge får dermed ikke delta i finalen i Melodi Grand Prix lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Melodi Grand Prix
• De ti best plasserte fra fjorårets konkurranse er automatisk kvalifisert til årets finale, inkludert vertslandet Finland som vant i 2006. I tillegg trenger ikke Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Spania gå gjennom en kvalifisering.

• I semifinalen deltar 28 land. Disse landene endte utenfor topp ti i fjor eller er nye deltakere.

• Avstemningen i både semifinalen og finalen foregår ved at tv-seerne i alle deltakerlandene (42 totalt - 24 i finalen) stemmer etter at alle deltakerne har sunget.

• Norge vant i 1985 (Bobbysocks - La det swinge) og 1995 (Rolv Løvland - Nocturne), men vi har også endt sist hele ti ganger. Foto: LEHTIKUVA / Sari Gustafsson
/ SCANPIX

Helsingfors: Schanke sto på scenen som nummer 19 av 28 deltakere i semifinalen torsdag kveld med det norske bidraget «Ven a bailar conmigo». Hun måtte ha plassert seg blant de ti beste i semifinalen for å kvalifisere Norge til finalen. Det klarte hun ikke. Avstemningen ble foretatt via innringning, og den norske sangen fikk ikke nok stemmer.

Guri fikk skryt for fremførelsen av det norske bidraget fra flere MGP-eksperter, inkludert Jostein Pedersen, men det holdt dessverre altså ikke til avansement.

Selv sa hun det slik rett etter fremførelsen:
– Dette var fantastisk, den beste opptreden vi har gjort her borte. Det var nok litt mer alvor enn jeg hadde trodd, men vi har jobbet hardt og konsentrert oss om det vi skulle.

Dette var før avstemningen var avklart, ifølge Aftenposten.no.

Schanke var gjennom to kjoleskift på scenen, og avsluttet sceneshowet i en bitte liten gullkjole.
– Jeg vil si at det var prikkfritt utført. Stram og fin koreografi og fin sang, sa NRKs kommentator Per Sundnes. Ifølge NTB fant han kun en liten miss i i det siste kjoleskiftet.

Gal spådom

Kommentatoren mente Guri med sin energiske sceneopptreden, sin sjarm og utstråling ville sanke mange stemmer.
- Folk her kan ikke få nok av henne. Guri har vært så imøtekommende og elskelig hele denne uken her i Finland, sa han.

Likevel ble det takk og farvel. Guri Schanke har imidlertid tenkt å være til stede under lørdagens finale, selv om hun ikke skal opptre.
- Jeg har fått gjort jobben min. Folk her har vært veldig greie. Vi er en sterk gjeng, som har støttet hverandre, sa hun ifølge VG.no rett etter det skuffende resultatet.

Det har vært 42 deltakere påmeldt i årets Melodi Grand Prix, noe som er rekord. Den forrige rekorden var på 40 deltakerland.

Disse ti gikk videre fra semifinalen:

1. Hviterussland
2. Makedonia
3. Slovenia
4. Ungarn
5. Georgia
6. Latvia
7. Serbia
8. Bulgaria
9. Tyrkia
10. Moldova

Disse 14 er direktekvalifiserte til finalen:

1. Bosnia-Hercegovina
2 Spania
3. Irland
4. Litauen
5. Hellas
6. Sverige
7. Frankrike
8. Russland
9. Tyskland
10. Ukraina
11. Storbritannia
12. Romania
13. Armenia
14. Finland (vertsland)

Finske Lordi seiret i fjor med det største stemmetallet noensinne i Melodi Grand Prix-sammenheng. Melodien var "Hard Rock Hallelujah". Her finner du mer om Eurovision Song Contest som er det offisielle navnet på MGP.