Ramos-Horta valgvinner i Øst-Timor

Ramos-Horta valgvinner i Øst-Timor
Ramos-Horta valgvinner i Øst-Timor

Fredsprisvinner Jose Ramos-Horta har vunnet det første presidentvalget i Øst-Timor. FN kaller det et tegn på at landet er i ferd med å modnes som demokrati.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge foto: Scanpix

Ifølge landets valgkommisjon har Ramos-Horta fått 73 prosents oppslutning etter at 90 prosent av stemmene er talt opp.

Ledelsen er så stor at den nåværende statsministeren ikke kan bli forbigått av motkandidaten, selv om 10 prosent av stemmene ennå ikke er talt opp, og avisa Guardian kaller det «et brakvalg» for Ramos-Horta.

- Jeg vil ikke feire, for det kommer til å bli fem år med hardt arbeid, sa Ramos-Horta.

Hovedutfordringen for den nye presidenten vil bli å gjøre noe med den katastrofale økonomien til Øst-Timor, som til tross for betydelige olje- og gassreserver er et av verdens fattigste land.

- Jeg tror ikke det er for tidlig å si at Øst-Timor virkelig er i ferd med å modnes som demokrati. Det gir enorme håp for fremtiden til dette landet, sa leder for FNs delegasjon, Atul Khare.

Observatører melder om høy deltakelse i både første og andre runde av presidentvalget, som er blitt oppfattet som en generalprøve på valget til ny nasjonalforsamling i juni.

- Vi er henrykte, men venter på de endelige resultatene, sa leder for Ramos-Hortas´ valgkamp Dionisio Soares, som understreket at de ville undersøke påstander om trusler mot velgere og kjøp av stemmer.

Både Ramos-Horta og motkandidaten Fransisco Guterres lovte i forkant av valget at de ville respektere valget uansett utfall.

- Hvis Ramos-Horta vinner, vil det ikke være en seier over Guterres, men en seier for Øst-Timors demokrati og verdier, sier Maria Fernandes, en 46 år gammel lærer, til nyhetsbyrået AP.

Ramos-Horta, som snakker fem språk flytende, har lang diplomatisk erfaring og i 1996 mottok Nobels fredspris, har lenge vært det internasjonale samfunnets favorittkandidat til presidentposten.

Grasrota i Øst-Timor har tradisjonelt støttet motkandidaten Guterres og hans regjeringsparti Fretilin, men valgresultatene tyder på at Ramos-Horta har lyktes i å nå ut til flere av de fattige.

- Jeg dro på landsbygda og møtte fantastiske mennesker. Barfotede, vidunderlige mennesker som ikke kan å lese og skrive. De har gjort meg til et bedre menneske. Jeg vil gjøre mitt beste for å tjene dem, og for å bli verdig deres tillit, sa Ramos-Horta torsdag. (©NTB)

Personvernpolicy