Punk-ikon ville fylt 50

Punk-ikon ville fylt 50
Punk-ikon ville fylt 50

Sex Pistols Sid Vicious ville hatt jubileum i dag. ABC Nyheter har snakket med Norges fremste ekspert på punken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildeinfo:
Fra venstre: Sid Vicious, Paul Cook og Steve Jones. Fotokreditt: Topham Picturepoint/Scanpix.

Sex Pistols bassist Sid Vicious, som døde av en overdose den 2. februar 1979, ble for mange selve symbolet på punken. Men hvorfor ble det slik? Vi har snakket med Trygve Mathiesen, som foruten å være en av de sentrale personene i den norske punkbevegelsen på slutten av 70-tallet, snart kommer med boken «Tre grep og sannheten - punkens inntog i Norge 1977-1980».

Vi benyttet også anledningen til å spørre Mathiesen om den tidligere Sex Pistols manageren Malcolm McLaren, som på fredag opptrer og holder foredrag i Oslo.

Se Sid Vicious berømte versjon av My Way her.

Hvordan og hvorfor ble Sid Vicious medlem av Sex Pistols?

- Da Sid ble en del av Sex Pistols våren '77, gikk bandet fra å være et vanvittig bra rockeband til å bli et tegneserieband. Sid kunne ikke spille - det sies at han spilte bassriffet fra «Blitzkrieg Bop» til alt han skulle kompe - men hadde «riktig» attitude, sier Mathiesen.

- Egentlig ville Johnny Rotten at Jah Wobble skulle ta over etter tidligere Pistols-bassist Glen Matlock, men det ville ingen andre. Da kunne bandet fortsatt å fornye rocken også etter debutalbumet. Det endte imidlertid med at en annen av Rottens gamle venner, John Simon Ritchie (aka Sid Vicious), overtok bassen. Se Sex Pistols «God Save The Queen» her.

Hvordan oppstod myten om Sid som ikon?

- Sid oppfylte alle mytene og fordommene som pressen hadde lansert om punk, og bekreftet dermed ryktet om punk som voldelig, infantilt og umusikalsk nonsense.

- Etter Nancy Spungens død - Sids kjæreste- og hans egen overdose vokste myten om Sid som den kuleste og tøffeste punkeren, og bildet av ham stivnet fort i ren konformitet. Slik ble Sid også en naturlig mal på image og attitude i hardcore-punken slik den utviklet seg fra 1980 og utover tiåret. Stygt, hardt, rått, fort og voldsomt, og veldig stereotypt og forutsigbart. Ren konformisme.

Hva med McLarens rolle som Sex Pistols-manager?

- McLaren har i alle år etter Pistols oppløsning tatt på seg æren for bandet i akselererende grad. Smart og utspekulert har han gradvis forvandlet historien om Pistols til et Dickensk eventyr der han selv fremstår som det store geniet som oppnådde suksess ved å gjøre alt gjennom uforutsigbare og anti-kommeriselle fremstøt. Historiene hans holder ikke alltid vann, når de blir etterprøvd i forhold til bandmedlemmenes versjoner, men Malcolm McLaren er en mester til å modellere om på fortiden, avslutter Mathiesen.

Fredag 11. mai holder Malcolm McLaren foredrag i rokokkosalen Grand Hotel i Oslo. Fra klokka 23 vil han gjøre en klubb-performance sammen med en DJ- og VJ-assistent på Parkteatret Scene .

Les mer om Sid Vicious hos Wikipedia.