Politiet vil knuse B-gjengens paradis

Politiet vil knuse B-gjengens paradis
Politiet vil knuse B-gjengens paradis

Politi i Norge og Brasil slo onsdag hardt til for å ramme B-gjengens økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
15 personer ble pågrepet da politiet i Oslo aksjonerte mot gjengemiljøet i Oslo. Etterforskerne brukte blant annet hunder til å gjennomsøke en leilighet på Furuset.

Oslo (NTB-Peter Tálos): Store verdier både i Norge og Brasil er beslaglagt og politiets mål er at de ikke skal leveres tilbake.

I en storstilt aksjon, Operasjon Paradis, i både Norge og Brasil slo politiet onsdag ned på medlemmer i B-gjengen og deres støttespillere. I alt er 26 personer pågrepet og verdier for flere titalls millioner er beslaglagt. Bare i Brasils Natal ble i alt 33 ransakingsordre skrevet ut og flere eiendommer skal være beslaglagt.

Familie

Blant de 15 pågrepne i Norge er hele ni fra samme familie. Flere brødre er sentrale medlemmer i B-gjengen og har vært blandet inn i en rekke kriminelle forhold tidligere. Den ene av dem satt allerede arrestert i Brasil, siktet for bruk av forfalsket pass, da han ble pågrepet og siktet på nytt onsdag.

To personer ble tatt på en adresse på Furuset i Oslo og to ble formelt pågrepet på cella i fengsel hvor de sitter i forbindelse med andre saker.

– Flere av dem er sentrale gjengmedlemmer med et stort rekrutteringspotensial. Vi ønsker å ta fra dem de fete bilene, gullkjedene og pengene som stammer fra ulovlige handlinger, sa prosjektleder Eirik Jensen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Vil stoppe gjengene

– Målet med aksjonen var å fokusere på økonomien til gjengene. Det er ikke samsvar mellom inntekter og utgifter. De lever et høyt profilert liv og det mener vi gir grunnlag for aksjonen, sier politiinspektør Iver Stensrud i oslopolitiet til NTB.

Fete biler og store gullsmykker lokker ungdom vekk fra skolen og inn i kriminalitet. Nå vil politiet vise at de kan ta statussymbolene dersom gjengmedlemmene ikke kan forklare hvordan de har tjent pengene de bruker på luksus. Målet er å stanse, eller i alle fall bremse, rekrutteringen til de kriminelle gjengene.

Innsatsen som politiet har gjort er et resultat av en målrettet og bevisst prioritering de siste to årene. Både i 2006 og i år har politiet fått 6 millioner kroner øremerket for kampen mot de kriminelle gjengene. Nå begynner arbeidet å høste frukter.

Hvitvasking

Kjente kriminelle har i løpet av de siste årene ført store summer ut av Norge og til Brasil hvor de har investert i eiendomsbransjen. Spesielt i Natal i Brasil har mange med et frynsete rykte slått seg opp som eiendomsspekulanter.

– De pågrepne er mistenkt for brudd på skattereglene, brudd på regnskapslovene, hvitvasking av penger og for å ha opptrådt som stråmann, sier det brasilianske politiet i en pressemelding.

De nevner i klartekst B-gjengens engasjement i eiendomsprosjektet Sports Park hvor de skal besitte flere eksklusive leiligheter og som skal være en base for familien. Penger fra kriminell virksomhet i Norge skal være hvitvasket ved kjøpt av leiligheter og eiendeler i Natal.

– B-gjengen praktiserer flere typer kriminalitet, blant annet narkotikahandel, ran, utpressing og drap, skriver Det føderale politiet. (©NTB)

Personvernpolicy