Gransker opptak om kidnappet BBC-journalist

Gransker opptak om kidnappet BBC-journalist
Gransker opptak om kidnappet BBC-journalist

BBC har fått eksperter til å sjekke om lydopptaket av dem som angivelig kidnappet BBC-journalisten Alan Johnston faktisk er ekte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
En palestinsk journalist holder en plakat med bilde av den britiske journalisten Alan Johnston, under en protestaksjon gjennomført 28. april i år mot bortføringen av BBC-journalisten (Foto: REUTERS/Loay Abu Haykel /SCANPIX).

Gaza (NTB-Reuters-AFP): Onsdag ble en tape levert til den arabiske TV-stasjonen al-Jazeeras kontor i Gaza. Tapen inneholder lydopptak av en relativt ukjent islamistgruppe som hevder at den sto bak bortføringen av Johnston i Gaza for to måneder siden. Gruppen krever at Storbritannia løslater muslimske fanger.

- Vi krever at Storbritannia setter fri våre fanger, spesielt den ærefulle sjeik Abu Qatada al Filistini, sier en person på opptaket fra gruppen Jaysh al Islam (Islams Hær).

Tapen inneholder ikke nye bilder av Johnston, kun bilde av identitetskortet hans.

BBCs utenrikskorrespondent og kollega av Johnston, Mike Woolridge, sier at Islams Hær er en gruppe man vet lite om, annet enn at den er palestinsk.

- Dersom tapen er autentisk, innebærer det en viktig utvikling i saken, sier han.

Abu Qatada al Filistini er en islamsk geistlig med palestinsk bakgrunn. Han sitter varetektsfengslet i Storbritannia, mistenkt for å ha nære forbindelser til al-Qaida. Ifølge britiske myndigheter er han en «betydelig internasjonal terrorist» som utgjør en fare for Storbritannias sikkerhet.