- Kan stoppe global oppvarming

- Kan stoppe global oppvarming
- Kan stoppe global oppvarming

Klimaendringene kan stoppes dersom klimagassutslippene begynner å avta før 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:

Foto: Aage Storløkken / Aktuell / Scanpix.

Det er budskapet i en ny rapport fra FN.

- Dette er gledelig nytt. Men jo mer Norge og verdenssamfunnet somler, jo dyrere blir det fordi de nødvendige utslippskuttene blir større jo høyere nivå vi starter å kutte på, sier generalsekretær Rasmus Hansson i World Wildlife Fund for Nature (WWF).

Krever kraftig reduksjon

Den tredje rapporten fra FNs klimapanel, som ble lagt frem 4. mai, konkluderer med at den globale oppvarmingen kan stoppes dersom klimagassutslippene begynner å avta før 2015. Innen 2050 må utslippene reduseres med 50 til 85 prosent globalt.

- Derfor er det svært viktig at Regjeringen i de kommende sektorvise klimahandlingsplanene prioriterer og varsler penger til tiltak i Norge som virker raskt, sier Hansson.

- Må inn i statsbudsjettet

FN mener at 0,1 prosent av verdens brutto nasjonalinntekt er tilstrekkelig for å finansiere tiltakene, og at det kan koste 20 ganger mer å ikke sette i verk tiltak.

- Nå er det avgjørende viktig at politikerne legger økonomiske og andre rammebetingelser slik at best tilgjengelig klimateknologi tas i bruk raskt. Det må bli klart lønnsomt både for bedrifter, offentlig sektor og private å investere i de beste klimaløsningene. Klimapolitikken må derfor få klare konsekvenser for statsbudsjettet, mener Hansson.

Les mer hos WWF (PDF, engelsk).

Personvernpolicy