Tidligere Frp-politiker dømt for drap

Tidligere fylkespolitiker for Frp i Oppland, Hans Petter Nikolaisen, er i Toten tingrett dømt til ti års fengsel for drap på ekssamboeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Steinar Schjetne, NTB)

Hele ti ganger stakk den tidligere gruppelederen til Fremskrittspartiet i Gjøvik sin tidligere samboer, Mette Sunde, med kniv før hun ble liggende livløs i en blodpøl på kjøkkengulvet i leiligheten til Nikolaisen.

- Det er på det rene og erkjent at tiltalte, Hans Petter Nikolaisen, rent objektivt forvoldte Mette Sundes død, fastslo sorenskriver Erling Follestad da han tirsdag leste opp dommen.

Anket på stedet
Straffen på ti års fengsel er ett år mildere enn det aktor ba om. Nikolaisen anket på stedet.

- Han mener han er uriktig dømt og anket umiddelbart over skyldspørsmålet, sier Nikolaisens forsvarer, advokat Håvard Fremstad, til NTB.

Nikolaisen påberoper seg mulig nødverge og mener retten også må ta hensyn til sinnstilstanden han var i da «stikkene kom». Selv har han bare glimtvis hukommelse fra episoden.

Sterk affekt

Toten tingrett finner at Nikolaisen handlet i sterk affekt, men mener det likevel ikke finnes noen vesentlige formildende omstendigheter. Retten avviser også at Nikolaisen ble angrepet i forkant av basketaket som endte med drap 31. oktober i fjor.

- Når man selv foranlediger en situasjonen, kommer i affekt, griper til kniv og affektnivået dermed stiger, eventuelt i en slik grad at det går ut over bevisstheten, og så begår drap ved gjentatte knivstikk, kan bevissthetsforstyrrelsen etter rettens skjønn ikke være formildende, konkluderte Follestad.

Nikolaisen hadde 10 måneder tidligere blitt ekskludert fra Frp, hans mor hadde dødd og Sunde hadde flyttet fra ham.

Hadde voldsalarm
Forholdet mellom de to tidligere samboerne hadde i en tid forut for drapet vært så anspent at Mette Sunde hadde fått voldsalarm. Da situasjonen utartet på kjøkkenet formiddagen 31. oktober i fjor, utløste hun alarmen.

Dramaet som fulgte ble festet på bånd og spilt av i retten.

Selv har Nikolaisen i det vesentligste erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld etter tiltalen. Selv om han har vag hukommelse rundt selve knivstikkingen forklarte han for retten at han husket minst to knivstikk.

Nikolaisen må også betale til sammen over 346.000 kroner i erstatning og oppreisning til kvinnens tre barn. (©NTB)

Oppdatert versjon klokken 14.30 og 15.45.

Personvernpolicy