Nordmann pågrepet for krigsforbrytelser

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann som kom til Norge i 1993 ble tirsdag pågrepet i Oslo av Kripos. Han er siktet for krigsforbrytelser i Bosnia-Hercegovina i 1992.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 40 år gamle mannen ble innvilget norsk statsborgerskap i 2001. Han er opprinnelig fra Bosnia-Hercegovina.

Mannen er siktet for krigsforbrytelser som skal være begått i Bosnia-Hercegovina i perioden mai til september 1992.

Kripos antar at siktede har vært medlem av en militær eller paramilitær organisasjon, nærmere bestemt HOS, som var ansvarlig for blant annet fangeleiren Dretelj i perioden mai til slutten av august 1992.

Et stort antall bosnisk-serbere ble holdt fanget i leiren. Fangene skal ha blitt utsatt for blant annet grov mishandling, tortur, voldtekter og andre former for seksuelle overgrep, samt tvangsarbeid. Enkelte fanger skal ha mistet livet under oppholdet i leiren eller senere som følge av skadene de pådro seg i leiren. En stor del av fangene var å betrakte som sivile i henhold til Folkerettens definisjoner.

Kripos understreker at den pågrepne kun er siktet for noen av de nevnte forbrytelser, nemlig grove legemsbeskadigelser, ulovlig frihetsberøvelser og voldtekter.

Mannen kom til Norge i september 1993 sammen med sin familie. I 2001 ble han innvilget norsk statsborgerskap. Han er ikke straffedømt i Norge tidligere, opplyste Kripos på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

I fjor høst opplyste politiet at de hadde opplysninger om mer enn 50 personer i Norge som er mistenkt for krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten.
Onsdag for to uker siden ble en 40 år gammel bosnier pågrepet og to dager senere varetektsfengslet i fire uker, mistenkt for krigsforbrytelser i den autonome regionen Bihac i 1994.

I november 2006 pågrep politiet krigsforbryterdømte Damir Sireta (43). Han hadde levd et vanlig anonymt liv i Norge, og det tok tre år før han ble avslørt av Kripos. (©NTB)

Oppdatert klokken 14.50.

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Les også:

- Krigsforbryterne må tas

Anklage om massedrap foreldet

Storberget: - Ingen foreldelsesfrist i ny lov