Nordmann pågrepet for krigsforbrytelser

En mann som kom til Norge i 1993 ble tirsdag pågrepet i Oslo av Kripos. Han er siktet for krigsforbrytelser i Bosnia-Hercegovina i 1992.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 40 år gamle mannen ble innvilget norsk statsborgerskap i 2001. Han er opprinnelig fra Bosnia-Hercegovina.

Mannen er siktet for krigsforbrytelser som skal være begått i Bosnia-Hercegovina i perioden mai til september 1992.

Kripos antar at siktede har vært medlem av en militær eller paramilitær organisasjon, nærmere bestemt HOS, som var ansvarlig for blant annet fangeleiren Dretelj i perioden mai til slutten av august 1992.

Et stort antall bosnisk-serbere ble holdt fanget i leiren. Fangene skal ha blitt utsatt for blant annet grov mishandling, tortur, voldtekter og andre former for seksuelle overgrep, samt tvangsarbeid. Enkelte fanger skal ha mistet livet under oppholdet i leiren eller senere som følge av skadene de pådro seg i leiren. En stor del av fangene var å betrakte som sivile i henhold til Folkerettens definisjoner.

Kripos understreker at den pågrepne kun er siktet for noen av de nevnte forbrytelser, nemlig grove legemsbeskadigelser, ulovlig frihetsberøvelser og voldtekter.

Mannen kom til Norge i september 1993 sammen med sin familie. I 2001 ble han innvilget norsk statsborgerskap. Han er ikke straffedømt i Norge tidligere, opplyste Kripos på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

I fjor høst opplyste politiet at de hadde opplysninger om mer enn 50 personer i Norge som er mistenkt for krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten.
Onsdag for to uker siden ble en 40 år gammel bosnier pågrepet og to dager senere varetektsfengslet i fire uker, mistenkt for krigsforbrytelser i den autonome regionen Bihac i 1994.

I november 2006 pågrep politiet krigsforbryterdømte Damir Sireta (43). Han hadde levd et vanlig anonymt liv i Norge, og det tok tre år før han ble avslørt av Kripos. (©NTB)

Oppdatert klokken 14.50.

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Les også:

- Krigsforbryterne må tas

Anklage om massedrap foreldet

Storberget: - Ingen foreldelsesfrist i ny lov

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus