Sinne og egg mot Irans utenriksminister

Sinne og egg mot Irans utenriksminister
Sinne og egg mot Irans utenriksminister

Irans utenriksminister møtte svenske ministere mens politiet møtte eggene fra demonstrantene. På gaten var han «morder», i foredragssalen «Deres eksellense». Tirsdag er han i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:

Fra demonstrasjonen uten Riksdagen i Stockholm mandag i forbindelse med besøket til den iranske utenriksminister Manouchehr Mottaki, som kommer til Oslo tirsdag. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

- Morder, ropte demonstranter da Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki kom til Försvarshögskolan i Stockholm for å holde foredrag.

Mottaki utløste sterke følelser hos sine landsmenn i eksil da han mandag besøkte Stockholm. Hele tiden hadde han et smil på leppene og en utstrakt hånd. Bortsett fra da han kom til næringsminister og visestatsminister Maud Olofssons utstrakte hånd. Da hang islamistenes arm slapt rett ned.

- Jeg strakte fram hånden, og da sa han: Jeg har sett i avisene at De vil hilse, men vi har en annen tradisjon, fortalte Olofsson etter det 20 minutter lange møtet. Hun ville markere at både menn og kvinner håndhilser i Sverige.

Demonstranter

Opptil 200 demonstranter, mange av dem eksiliranere, hadde mandag formiddag møtt fram for å protestere mot Mottakis besøk. Politifolk forsøkte å holde demonstrantene unna inngangen. Straks etter at Mottaki hadde ankommet, forsøkte folkemengden å trenge seg inn i bygningen, men mislyktes.


På en kort pressekonferanse etter talen fikk Mottaki spørsmål om han hadde noe å si til de høylytte demonstrantene utenfor.


- Vi skal la disse hundre, blant de tusenvis av iranere som lever i Sverige, uttrykke sitt syn og sin oppfatning. Vi følger dette landet, og vi ønsker at våre svenske verter respekterer oppfatningen blant våre iranere, sa utenriksministeren og smilte.


Regimet i Teheran anklages for grove brudd på menneskerettighetene, ikke minst mot kvinner, og kritikerne håper den svenske regjeringen vil bruke anledningen til å protestere mot fengslingen av flere iranske likestillingsforkjempere.


Statsminister Fredrik Reinfeldt sa han forsto hvorfor iranere i Sverige demonstrerte mot Mottaki, men forsvarte riktigheten av å samtale med regimer som man ikke er enig med.


Mottaki skulle mandag kveld reise videre til Oslo, og tirsdag møter han blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.


Kvinner dømt

For to uker siden ble to kvinner som kjemper for likestilling i Iran, dømt til tre års fengsel etter at de tok initiativ til en underskriftskampanje for kvinners rettigheter.


Parvin Ardalan og Nooshin Ahmadi Khorosani ble begge dømt for «sammensvergelse og sammenkomst i den hensikt å krenke rikets sikkerhet». De to kvinnene har så langt samlet inn over én million underskrifter.


Også den svenske bokbransjen har engasjert seg i forbindelse med besøket. I en debattartikkel som mandag sto på trykk i flere svenske aviser, krever en rekke ledere for forlag og forfatterorganisasjoner at svenske myndigheter bruker Mottakis besøk til å protestere kraftig mot Irans overgrep mot kvinner som kjemper for likestilling.


Fordømte invitasjonen

Flere eksiliranske kvinneorganisasjoner i Sverige fordømte den svenske regjeringen for å tillate Mottaki å komme til landet. De krevde at Sverige skulle bryte alle politiske og kulturelle forbindelser med Iran.


- Manouchehr Mottaki burde aldri vært invitert til Sverige, sa Mahin Alipour fra Komiteen for forsvar av iranske kvinners rettigheter. Hun fremholder at tusenvis av kvinner, lærere og arbeidere er blitt mishandlet og fengslet av regimet i Teheran de siste månedene.

- Ved sin innbydelse neglisjerer den svenske staten kvinnenes og arbeidernes kamp i Iran. I dag mishandles kvinner på gatene på grunn av sin klesstil, sier Alipour.


Hun mener at Mottaki ikke representerer det iranske folket, men kun sitt eget «diktaturregime». (©NTB)

Personvernpolicy