Åpen for alle - alltid

Politisk krise i Tyrkia

Politisk krise i Tyrkia
Politisk krise i Tyrkia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk thriller i sommer vil være avgjørende for Tyrkias fremtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix/REUTERS/Umit Bektas
Tyrkias utenriksminister Abdullah Gultrakk søndag sitt kandidatur som presidentkandidat for det regjerende partiet AK.

Tyrkias parlament har utlyst nyvalg i sommer. Det er bred politisk enighet om en grunnlovsendring som vil gi direktevalg av presidenten. De politiske partiene posisjonerer seg før hektiske sommermåneder med dobbeltvalg. Nye allianser kan forandre maktbalansen.

Enighet om nyvalg – uenighet om dato

Kommentatorer refererer til situasjonen som Tyrkias største politiske krise på 10 år. 22. juli er allerede vedtatt av parlamentet som valgdag, men mange ønsker å flytte valget til etter feriemånedene fordi flere av Tyrkias velstående sosialdemokrater vil være bortreist. Andre mener nyvalget må finne sted innen 45 dager.

Etter at utenriksminister Abdullah Gül søndag trakk sitt presidentkandidatur i denne omgang, arbeides det nå for å få på plass en grunnlovsendring som vil gi direktevalg av presidenten.

Det sees ikke som uaktuelt at Gül igjen vil stille som den sittende regjeringens presidentkandidat i det direkte presidentvalget det nå er bred politisk støtte for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye allianser styrker opposisjonen

Et kontroversielt krav om 10 prosents valgoppslutning for å få seter i parlamentet, førte ved forrige valg i 2002 til at partier både til høyre og venstre i Tyrkias politiske landskap gikk glipp av representasjon i parlamentet. En situasjon som til stor grad er årsak til det sittende AK-partiets sterke posisjon i dag.

For å unngå en gjentagelse av denne situasjonen, inngås det nå allianser mellom flere marginale partier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På høyresiden annonserte lørdag de to sentrale høyrepartiene DYP og ANAVATAN at de ville slå seg sammen i ett nytt parti, Demokratpartiet (DP).

Mehmet Ağar, som vil lede den nye alliansen, benyttet anledningen til å rette en anklagende finger mot både det sittende AK partiet og det største opposisjoinspartiet CHP. Han mente de to ledende partiene hadde en polariserende virkning på landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har slått oss sammen for å bekjempe denne politiske mentaliteten, uttalte han ifølge Turkish Daily News.

Politisk thriller

Venstrepartiene CHP og DSP inngikk også en valgallianse lørdag. CHP har tidligere insistert på en sammenslåing med DSP, men gitt den nye politiske situasjonen har de nå sagt seg villige til å inngå en løs allianse, hvor de vil gå til valg samlet og hver sin vei i etterkant.

Med dette nye politiske bildet kan det gå mot en politisk thriller i Tyrkia i sommermånedene.