Slanker seg for fred

Kampen mot kiloene fører jødiske og arabiske kvinner sammen i ny dokumentar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra filmen A Slim PeaceFra filmen A Slim Peace

«A Slim Peace» heter filmen som ble vist under årets Tribeca Film Festival i New York. Målet med dokumentaren var enkelt: Å skape et miljø hvor kvinner delte et mål om å gå ned i vekt samtidig som de lærte hverandre å kjenne.

Regissør Yael Luttwak forteller nyhetsbyrået Reuters at hun inviterte kvinner fra hele det politiske spekteret til å bli med i prosjektet.

  • - Jeg ville ikke at det skulle bli en slankegruppe med kun rike israelere og rike palestinere som ikke hadde noe problem med å snakke med hverandre, sier hun.

Det var ingen enkel oppgave å få kvinner til å delta i gruppen. Den halvt-amerikanske, halvt-israelske regissøren brukte venner og bekjente for å komme i kontakt med kvinner som følte at de trengte å gå ned noen kilo. Tilslutt endte Luttwak opp med en gruppe på 14 kvinner fra svært ulik bakgrunn. I dokumentaren treffer publikum blant annet jødiske nybyggere og en palestinsk enke som sier at hennes mann døde som en matyr i kampen for et fritt land.

  • - Noen av kvinnene gikk kjempegodt overens. En israelsk kvinne og palestinsk kvinne som det blir særlig fokusert på i dokumentaren ble bestevenner for livet. På slutten av dokumentaren opplever de imidlertid et sannhetens øyeblikk. De forstod at situasjonen er litt større en dem selv, sier hun.

  • Naturlig kombinasjon

For Luttwak var det naturlig å kombinere slanking med problematikken i Midtøsten.

  • - Jeg har alltid følt meg litt lubben og har aldri følt meg komfortabel med kroppen min. Det er vanskelig å føle seg bra med kroppen sin i dagens samfunn. Jeg er også lidenskapelig opptatt av Midtøsten og derfor var det naturlig å kombinere de to tingene. Det å gå ned i vekt er veldig intimt fordi det er så mange følelser knyttet til det, sier filmskaperen.

  • Tiltross for gryende vennskap og forståelse understreker «A Slim Peace» de store forskjellene mellom hvordan disse kvinnene ser verden.

  • Men som den den palestinske enken sier i filmen etter å ha forstått at hun ikke klarer å bli enig med en av de jødiske kvinnene:

  • - Hvis du prater, skyter du ikke.

  • Se trailer fra filmen her.

Personvernpolicy