Åpen for alle - alltid

Nicolas Sarkozy vant klart

Nicolas Sarkozy vant klart
Nicolas Sarkozy vant klart
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyrekandidaten Nicolas Sarkozy vant en klar seier i det franske presidentvalget søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris (NTB-Kjetil Elsebutangen): Sarkozy (52), som representerer det regjerende høyrepartiet UMP, var på forhånd storfavoritt til å bli Frankrikes president for de neste fem årene.

Ifølge prognoser som ble offentliggjort da de siste valglokalene stengte klokken 20, fikk Sarkozy 53 prosent av stemmene. Hans utfordrer, sosialisten Ségolène Royal, fikk 47 prosent. Valgdeltakelsen lå an til å bli hele 84-86 prosent.

Selv i god tid før klokken 20 sto jubelen i taket ved Nicolas Sarkozys valgvake i 8. bydel i Paris. Belgiske og sveitsiske medier lekket uoffisielle prognoser og valgdagsmålinger som ga Sarkozy en klar seier, og satte dermed fyr på de frammøtte.

- Vi vinner, vi vinner, ropte de mens de viftet med trikoloren og blå ballonger.

Forsamlingslokalet ble raskt smekk fullt, og folk ble avvist ved døren. På gaten utenfor samlet det seg en stor folkemengde. Og på Place de la Concorde i bunnen av Champs-Elysées ble det rigget opp en scene for å feire Sarkozys seier med konsert søndag kveld.

Sarkozy har ført en vellykket valgkamp og ledet på meningsmålingene helt siden han ble formelt utpekt som UMPs presidentkandidat i januar.

Hans strategi gikk ut på å kapre velgere på ytre høyre fløy foran første valgomgang og i sentrum foran siste omgang søndag. (©NTB)