Åpen for alle - alltid

Vil bremse alkoholliberaliseringen

Vil bremse alkoholliberaliseringen
Vil bremse alkoholliberaliseringen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn drikker stadig mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Oslo (NTB): Vinforbruket er doblet på få år og alkoholforbruket total har økt med 30 prosent siden 1996. Nå vil regjeringen bremse liberaliseringen av norsk alkoholpolitikk.

- Hvis befolkningen dobler antall liter som drikkes per år, vil antallet tunge misbrukere firedobles. Det er den utviklingen vi er inne i nå, sier klinikksjef og lege Ola Jøsendal ved Bergensklinikkene til TV 2.

Alkoholrelaterte skader øker dramatisk, men det har vært bred politisk enighet om å øke tilgjengeligheten av alkohol de siste årene. Antall vinmonopol er nesten doblet på ti år og de borgerlige partiene vil fortsette liberaliseringen.

Regjeringen mener at lavere priser og økt tilgjengelighet er uansvarlig populisme.

- Det er lett å komme med populistiske forslag om at det er for dyrt med alkohol i Norge, at det er for vanskelig å få kjøpt og at vi har nisselua over ørene fordi vi ikke har et totalt frislipp. Bare det å holde på de virkemidlene vi har i dag, er politisk kostbart, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til TV 2.

Tiltakene som virkelig kan redusere alkoholskadene er også svært upopulære blant folk flest.

- Det som virker bredt best er priser og reguleringer. Altså de mindre hyggelige og mindre populære tiltakene, sier Harsvik.

Ifølge forskerne koster alkoholrelaterte skader det norske samfunnet rundt 20 milliarder kroner årlig.