Skotske nasjonalister valgets vinnere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nasjonalistiske partiet SNP vant valget på den folkevalgte forsamlingen i Skottland. Partiet går inn for løsrivelse fra Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for det skotske nasjonalistiske partiet SLP, Alex Salmond, beskriver denne ukens valgseier som historisk. Foto: ScanpixLederen for det skotske nasjonalistiske partiet SLP, Alex Salmond, beskriver denne ukens valgseier som historisk. Foto: Scanpix

SNP får 47 av de 129 setene i forsamlingen. Labour, som har dominert skotsk politikk i 50 år, får 46 av plassene.

Nasjonalistene ønsker å holde folkeavstemning for å avgjøre om den 300 år gamle unionen med England skal oppløses slik at Skottland får full selvstendighet. En eventuell avstemning kan bli holdt i 2010.

– Dette er et historisk øyeblikk, sa SNPs leder Alex Salmond da han erklærte seg som seierherre i valget.

Må samarbeide

De konservative får 17 representanter mens Liberaldemokratene får 16 seter i forsamlingen. Siden SNP ikke kontrollerer flertallet av plassene i den skotske forsamlingen, blir partiet nødt til å samarbeide med andre.

Storbritannias statsminister Tony Blair, som tilhører Labour, sier han etter forholdene er fornøyd med resultatet i Skottland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle sa at vi ville bli knust, men slik ble det ikke, sa Blair fredag kveld, etter at de endelige resultatene var klare. Han peker på at Labour for en stund siden lå 10 prosentpoeng bak nasjonalistene på meningsmålingene.

Gransking vedtatt

Forskjellig typer stemmesedler og problemer med et nytt elektronisk opptellingssystem førte til betydelige problemer med gjennomføringen av valget i Skottland. En valgkrets i Glasgow ble nødt til å kassere over 2.000 stemmer, og på landsbasis kan så mange som 100.000 stemmer ha blitt erklært ugyldige.

Fredag ble det klart at det vil bli gjennomført en uavhengig gransking av valget.

– Granskningen vil fokusere på grunnene for det store antallet avviste stemmer, den elektroniske opptellingsprosessen og ordningen med stemming via posten, heter det i en uttalelse fra valgkommisjonen.

Samtidig med valget på den skotske forsamlingen ble det holdt valg til selvstyreforsamlingen i Wales, og kommunestyrer over hele Storbritannia. (©NTB)