Åpen for alle - alltid

- Hudfarge påvirker dommerne

- Hudfarge påvirker dommerne
- Hudfarge påvirker dommerne
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hudfarge påvirker dommerens avgjørelser. Dette kan også være avgjørende for utfallet av en basketkamp, mener amerikanske forskere. Tull, mener basketsjefen og flere spillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Reuters/Scanpix

Hvite basketdommere i den nordamerikanske ligaen NBA er strengere mot fargede spillere enn mot hvite. Hudfarge påvirker dommerens avgjørelser til så stor grad at det kan være avgjørende for utfallet av en kamp, mener forskerne.

Dette er konklusjonen fra to amerikanske forskere som nøye har studert hele 13 NBA-sesonger - fra 1991 til 2004. Justin Wolfers, professor ved University of Pennsylvania, som utførte studien sammen med økonomistudent Joseph Price, hevder at hvite dommere er strengere mot fargede spillere enn de er mot hvite. Fargede dommere er også strengere mot hvite spillere, men ikke til like stor grad.

NBA-sjefen uenig

Da basketligaen fikk se et utkast av rapporten i fjor, bestemte de seg for å undersøke saken nærmere. I mars så de selv på tall i databasen som angir hvilken dommer som idømte hvilken feil, og deres konklusjon var en helt annen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cleveland Cavaliers LeBron James avviser studien som vrøvl. Her snakker han med dommeren under en kamp mot Washington Wizards i fjor. (Foto: Reuters / Scanpix)Cleveland Cavaliers LeBron James avviser studien som vrøvl. Her snakker han med dommeren under en kamp mot Washington Wizards i fjor. (Foto: Reuters / Scanpix)

- Vi mener vårt materiale er sterkere, mer robust, og demonstrerer at det ikke finnes noe skjevhet, sier NBA-sjef David Stern ifølge New York Times.

Uavhengige eksperter engasjert av New York-avisen for å vurdere Wolfers-Price-rapporten opp mot NBAs materiale, mener derimot at førstnevntes argumenter er sterkere.

Viktig dokument

- Jeg hadde blitt mer overrasket om det ikke eksisterte skjevheter, sier en av ekspertene, Ian Ayres, fra Yale Law Shool.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er økende enighet om at en stor del av rasistiske avgjørelser ikke drives av bevisst rasediskriminering, men at det ofte er underbevisste holdninger som er avgjørende. Når du tvinger noen til å ta en hurtig avgjørelse, så kan de ofte ikke la være underbevisst å behandle fargede annerledes enn hvite, menn annerledes enn kvinner, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wolfers-Price-rapporten, som offisielt ennå ikke er publisert, har allerede blant eksperter blitt betegnet som et viktig bidrag til litteratur som tar for seg underbevisst rasisme på arbeidsplassen og andre steder.

Spillere avviser studien

Flere profilerte NBA-spillere har derimot gått ut i pressen og avvist studien som vrøvl. De hevder de aldri har opplevd raserelaterte skjevheter:

- Jeg tror jeg har fått flere tekniske feil fra fargede dommere enn fra hvite, sier den fargede Los Angeles Lakers-stjerna, Kobe Bryant, ifølge ABC News.

- Vi diskuterer selvfølgelig dømming oss imellom, men jeg kan aldri huske at slike samtaler har vært raserelaterte, sier Utha Jazz-spiller og president for NBAs spillerorganisasjon, Derek Fisher.

Mens Cleveland Cavaliers-stjerna LeBron James er mer direkte i sin dom:

- Dette er rett og slett dumt, sier han.

Føler seg misforstått

Forfatteren av studien føler seg misforstått av spillerne:

- Det handler ikke om at en gruppe mennesker hater en annen gruppe mennesker. Dette er implisitt, ubevisst fordomsfullhet, sier Justin Wolfers ifølge ABC News.