Jakter på ny Reagan

Jakter på ny Reagan
Jakter på ny Reagan
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av kandidatene påkalte arven etter Ronald Reagan da ti håpefulle republikanske presidentkandidater debatterte i California. Ingen påkalte arven etter Bush.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle amerikanere er like imponerte over hva de ble vitne til.

- En strøm av ukarismatiske ansikter på pilegrimsferd til republikanernes hellige land med håp om å finne frelsen for et sterkt redusert parti etter sju år med president Bush, skriver avisen Los Angeles Times på lederplass etter debatten på USAs østkyst torsdag kveld.

Irak-krigen var et sentralt tema, og debatten fant sted på Ronald Reagan-biblioteket i California, etter invitasjon fra tidligere førstedame Nancy Reagan.

Ingen av de ti kandidatene tok til orde for amerikansk tilbaketrekking fra Irak, men senator John McCain (70) anklaget president George W. Bush for å ha begått grove feil i sin håndtering av krigen.

Den republikanske presidentkandidaten, senator John McCain, fotografert mens han talte i den republikanske debatten torsdag kveld i Simi Valley, California. Foto: REUTERS/ SCANPIXDen republikanske presidentkandidaten, senator John McCain, fotografert mens han talte i den republikanske debatten torsdag kveld i Simi Valley, California. Foto: REUTERS/ SCANPIX

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Krigen har vært forferdelig vanstyrt, forferdelig vanstyrt, sa Vietnam-veteranen McCain som likevel mener at Bush nå har tatt de nødvendige grep og at utviklingen går i riktig retning.

- Forferdelig feil

McCains største utfordrer i kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat, New Yorks tidligere borgermester Rudolph Giuliani (62), langet ut mot dem som krever amerikansk tilbaketrekking fra Irak.

- Vi må aldri gjøre tilbaketog stilt overfor terrorismens ansikt. Det vil være en forferdelig feil, sa Giuliani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere guvernør i Massachusetts, Mitt Romney, ville ikke være verre, og advarte mot kaos dersom de amerikanske styrkene hentes hjem.

- Jeg ønsker å bringe våre soldater hjem raskest mulig, men vi må ikke trekke dem ut på en så ubesindig måte at de senere må sendes tilbake, sa Romney som håper å bli den første mormoner som kan innta Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hardt ut mot Iran

De ti republikanerne var også skjøt enige om at Iran utgjør en fare for verdensfreden, og kappes om å male fanden på veggen.

McCain anklaget også Irans president Mahmoud Ahmadinejad for å sende bombeutstyr, hellige krigere og selvmordsbombere over grensa til Irak, for drepe amerikanske soldater.

- Den iranske stat støtter terrorisme, det er noe vi alle sammen vet. Iran fortsetter også arbeidet med å lage atomvåpen, sa McCain.

- Det jeg frykter aller mest, er at iranerne skal skaffe seg atomvåpen og gi det til en terroristorganisasjon. Det er en reell fare for at de skal gjøre nettopp dette, sa McCain.

New Yorks tidligere borgermester Rudolph Giuliani (62), langet ut mot dem som krever amerikansk tilbaketrekking fra Irak under de republikanske presidentkandidatenes debatt. Foto: ScanpixNew Yorks tidligere borgermester Rudolph Giuliani (62), langet ut mot dem som krever amerikansk tilbaketrekking fra Irak under de republikanske presidentkandidatenes debatt. Foto: Scanpix

Rudolph Giuliani medga at det vil være «svært farlig» å bruke militærmakt mot Iran, «men ikke så farlig som et Iran med atomvåpen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er den kalde krigens verste mareritt. At atomvåpen havner i hendene på en irrasjonal person, på irrasjonale krefter. Ahmadinejad er helt klart irrasjonal, sa Guiliani.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei til Schwarzenegger

Åtte av de ti håpefulle kandidatene var også skjønt enige om en annen ting under debatten, nemlig å holde Arnold Schwarzenegger unna Det hvite hus.

Den amerikanske grunnloven tillater ikke presidenter som er født utenfor USAs grenser, og bare to av kandidatene mener det er nødvendig å endre dette.

California-guvernøren, som har en fortid som bodybuilder og Hollywood-stjerne, er født i Østerrike og kan dermed ikke stille til valg.

Schwarzenegger fulgte selv debatten med et smil fra tilhørerplass i Ronald Reagan-biblioteket

I skyggen

Guiliani, McCain og Romney stjal mesteparten av showet under torsdagens debatt, mens de øvrige - som meningsmålingene heller ikke levner en sjanse - kom noe i skyggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senator Sam Brownback, de tidligere guvernørene Mike Huckabee, Tommy Thompson og Jim Gilmore, og de tre kongressrepresentantene Tom Tancredo, Duncan Hunter og Ron Paul, nekter likevel å kaste inn håndkleet.

Tre andre mulige kandidater sitter fortsatt på gjerdet, og har ikke bestemt seg for om de skal kaste seg ut i kappløpet om å bli nominert.

Senator Newt Gingrich, tidligere leder i Representantenes hus, Chuck Hagel, og tidligere senator Fred Thompson, av mange best kjent fra TV-serien «Law & Order», er heller ikke påmeldt til de neste to debattene, som skal holdes i South Carolina og New Hampshire i juni. (©NTB)